Γεννήθηκε πίθηκος με φθορίζοντα πράσινα μάτια και κίτρινα δάχτυλα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία χίμαιρα εργαστηρίου
10 Νοεμβρίου 2023 11:09
Γεννήθηκε πίθηκος με φθορίζοντα πράσινα μάτια και κίτρινα δάχτυλα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένας πίθηκος του είδους του μακάκου γεννήθηκε σε συνθήκες εργαστηρίου, από ένα έμβρυο στο οποίο οι επιστήμονες εισήγαγαν βλαστοκύτταρα άλλου εμβρύου. Στα κύτταρα αυτά εισήχθηκε μία πράσινη πρωτεΐνη έτσι ώστε οι επιστήμονες να δουν ποιοι ιστοί αναπτύχθηκαν από τα συγκεκριμένα βλαστοκύτταρα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα μωρό πίθηκος με φθορίζοντα πράσινα μάτια και φθορίζοντα κίτρινα δάχτυλα. Δυστυχώς ο πίθηκος πέθανε δέκα μέρες μετά τη γέννησή του.

Σκοπός του πειράματος είναι να δημιουργηθούν μια μέρα πίθηκοι με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά ή ανθρώπινες ασθένειες, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να ελέγχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα φάρμακα και τις θεραπείες πάνω τους.

Είναι ένας μεγάλος στόχος του πεδίου μας. Τα πειράματα αυτά θα μας βοηθήσουν να παράγουμε πιο ακριβή μοντέλα πιθήκων για να μελετηθούν νευρολογικές ασθένειες, καθώς και να χρησιμοποιηθούν για άλλες βιο-φαρμακευτικές μελέτες. Ο λόγος που έχουμε πιθήκους ως μοντέλα ασθενειών είναι επειδή η φυσιολογία τους είναι πολύ πιο κοντά στους ανθρώπους. Τα ποντίκια, σε πολλές περιπτώσεις δεν προσομοιώνουν τις ανθρώπινες ασθένειες πολύ καλά, ειδικά όσον αφορά ασθένειες του εγκεφάλου. – Dr. Zhen Liu, Ακαδημία Επιστημών της Κίνας

Από τους 26 διαφορετικού τύπου ιστούς του συγκεκριμένου πιθήκου, οι επιστήμονες μέτρησαν πως το 21% έως το 92% προήλθε από τα επιπλέον βλαστοκύτταρα που εισάχθηκαν στο έμβρυο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπίστηκαν στους εγκεφαλικούς ιστούς. Παρατήρησαν μάλιστα πως αυτοί οι χιμαιρικοί ιστοί περιορίζονταν σε όργανα πλούσια σε αίμα, όπως το συκώτι, η σπλήνα και ο πλακούντας, κάτι που υποδεικνύει πως το μίγμα του αίματος παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το χιμαιρισμό σε στερεούς ιστούς.