Ο Elon Musk εξηγεί τι χρειάζεται για να ζήσουν οι άνθρωποι στον Άρη

Λίγο πριν το Starship κάνει τη δεύτερη πτήση του
02 Νοεμβρίου 2023 14:57
Ο Elon Musk εξηγεί τι χρειάζεται για να ζήσουν οι άνθρωποι στον Άρη

Πριν μερικές ημέρες, ο Elon Musk ήταν καλεσμένος στο εξαιρετικά δημοφιλές podcast του Joe Rogan, για μια συζήτηση που κάλυψε ένα τεράστιο φάσματα θεμάτων, από την εξαγορά του Twitter, το οποίο είναι πλέον γνωστό ως X, μέχρι και τον αποικισμό του Άρη.

Ειδικότερα όσον αφορά το ταξίδι των ανθρώπων στον κόκκινο πλανήτη, είναι εδώ και καιρό γνωστό πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες του πλουσιότερο ανθρώπου του πλανήτη. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, ο Musk είναι ο ιδρυτής, επικεφαλής και ιδιοκτήτης της SpaceX, της πιο προηγμένης ιδιωτικής εταιρίας αεροδιαστημικής τεχνολογίας που διαρκώς πραγματοποιεί αποστολές στο διάστημα για τη NASA και έχει μάλιστα και το μεγαλύτερο δίκτυο δορυφορικού internet που παρέχει κάλυψη και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της Γης, το Starlink.

Οι φιλοδοξίες του Musk για τον αποικισμό του Άρη πηγάζουν από την πεποίθησή του ότι η ανθρώπινη παρουσία σε πολλούς πλανήτες είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του είδους. Συζητώντας με τον Rogan, λοιπόν, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός ανθρώπινου οικισμού στον Άρη για να διασφαλιστεί το είδος από πιθανά καταστροφικά γεγονότα στη Γη, όπως ο πυρηνικός πόλεμος ή η πρόσκρουση αστεροειδούς. Υπάρχουν όμως πολλά εμπόδια και δυσκολίες μέχρι να συμβεί αυτό.

Κατά τη διάρκεια του podcast, ο Musk εξήγησε τις σημαντικές προκλήσεις της δημιουργίας ενός βιώσιμου περιβάλλοντος στον Άρη, όπου η σημερινή ατμόσφαιρα είναι αραιή και αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε σε μια σταδιακή προσέγγιση για τη "θέρμανση" του πλανήτη ώστε να απελευθερωθεί το CO2 από την παγωμένη του κατάσταση, πυκνώνοντας έτσι την ατμόσφαιρα και δημιουργώντας ενδεχομένως το δικό του φαινόμενο του θερμοκηπίου στον Άρη. Ο Musk τόνισε χαρακτηριστικά πως σε αντίθεση με τη Γη, εκεί όντως χρειάζεται το "global warming".

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ποσότητες υγρού νερού, με τον Musk να προτείνει ότι θα μπορούσαν να σχηματιστούν ωκεανοί, που θα κάλυπταν το 40% της επιφάνειας του Άρη. Η συζήτηση του Musk με τον Rogan επεκτάθηκε στη συνέχεια σε διάφορα τεχνικά πεδία του terraforming, ή αλλιώς της επιστήμης της αλλαγής του περιβάλλοντος ενός άλλου πλανήτη ώστε να μοιάζει με αυτό της Γης. Ο ιδρυτής της SpaceX αναγνώρισε ότι η στρατηγική για τη θέρμανση του Άρη και τη μετατροπή της ατμόσφαιράς του δεν έχει ακόμη συγκεκριμένες μεθόδους, αλλά το εννοιολογικό υπόβαθρο υφίσταται.

Βέβαια, τα εμπόδια για την έναρξη ενός τέτοιου κολοσσιαίου εγχειρήματος είναι πολλά, αφού για παράδειγμα πρέπει να βρεθεί ένα αξιόπιστο μέσο μεταφοράς μεταξύ της Γης και του Άρη. Η SpaceX πάντως βρίσκεται στα πρόθυρα ενός σημαντικού ορόσημου σε αυτόν τομέα, με τον πύραυλο Starship, ο οποίος είναι ξανά έτοιμος να κάνει τη δεύτερη απόπειρα πτήσης σε τροχιά. Εάν το Starship αποδειχθεί ένα επαναχρησιμοποιήσιμο και αξιόπιστο όχημα, θα αποτελέσει ένα μνημειώδες βήμα προς τη δημιουργία ενός μεταφορικού μέσου ικανού να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του Musk για το terraforming του Άρη.