Αυτή η κάρτα γραφικών έχει θέση για SSD στο πίσω μέρος της!

Μια ιδιαίτερη πρόταση από την ASUS
27 Οκτωβρίου 2023 20:02
Αυτή η κάρτα γραφικών έχει θέση για SSD στο πίσω μέρος της!

Μια πολύ ιδιαίτερη κάρτα γραφικών παρουσίασε η ASUS, την GeForce RTX 4060 Ti Dual, η οποία ξεχωρίζει για ένα πραγματικά ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Ειδικότερα, στο backplate στο πίσω μέρος της, υπάρχει μια εγκοπή που επιτρέπει την εγκατάσταση ενός M.2 SSD δίσκου!

Σε περίπτωση που εύλογα αναρωτιέστε, αν ο χρήστης αποφασίσει να συνδέσει κάποιον δίσκο στη θύρα της κάρτας γραφικών, τα επιπλέον GB του αποθηκευτικού χώρου δε θα χρησιμοποιούνται με κανέναν τρόπο από την ίδια την GPU για τα γραφικά. Αντιθέτως, η θύρα αυτή θα λειτουργεί όπως και όλες οι υπόλοιπες σε μια μητρική, επιτρέποντας τη σύνδεση ενός δίσκου που αναγνωρίζεται και μπορεί να αξιοποιηθεί κανονικά για αποθήκευση αρχείων από το λειτουργικό σύστημα.

Ο λόγος που αυτό μπορεί να συμβεί είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλός. Όλες οι RTX 4060 Ti κάρτες γραφικών με AD106 GPUs αξιοποιούν μόνο 8 PCIe lanes. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα 8 lanes των τυπικών x16 θυρών στις οποίες εγκαθιστούνται οι κάρτες γραφικών, μένουν κανονικά ανεκμετάλλευτα. Η Dual έκδοση της ASUS, λοιπόν, όπως αφήνει να εννοηθεί και το όνομά της, λειτουργεί ταυτόχρονα και ως M.2 SSD expansion κάρτα, αλλά και ως κάρτα γραφικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο M.2 δίσκος στο πίσω μέρος καλύπτεται και ψύχεται από ένα αποσπώμενο τμήμα του backplate που στερεώνεται με δύο βίδες. Βέβαια, η ASUS συνιστά στους χρήστες να κάνουν χρήση της κάρτας με το "Performance" BIOS profile, όταν έχουν εγκατεστημένο και δίσκο στο πίσω μέρος, καθώς αυτό ανεβάζει τις στροφές των ανεμιστήρων και κάνει τη λειτουργεία της διπλής κάρτας πιο αποτελεσματική.

Για την ιστορία, στην αγορά θα έρθουν δύο εκδόσεις, με 16GB και 8GB VRAM αντίστοιχα, ενώ θα υπάρχουν και παραλλαγές με overclock. Η κάρτα της ASUS είναι ήδη διαθέσιμη στο φιλανδικό κατάστημα Multironic έναντι €558.90 και σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες αγορές παγκοσμίως.