Η Microsoft το έχει μετανιώσει που εγκατέλειψε τα Windows Phone

Σύμφωνα με δηλώσεις του Satya Nadella
25 Οκτωβρίου 2023 23:55
Η Microsoft το έχει μετανιώσει που εγκατέλειψε τα Windows Phone

Σε μια αποκαλυπτική συζήτηση με το Business Insider, ο επικεφαλής της Microsoft, Satya Nadella, μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με τα λάθη του παρελθόντος, τονίζοντας πως ο αμερικανικός κολοσσός αστόχησε με τη στρατηγική του για τα smartphones. Ειδικότερα, ο Nadella επισήμανε ότι η απόφαση της Microsoft να απομακρυνθεί από τον κλάδο των κινητών τηλεφώνων ήταν μία από τις δυσκολότερες επιλογές που κλήθηκε να κάνει μετά την ανάληψη της ηγεσίας το 2014.

Ειδικότερα, ο Nadella δήλωσε:

Μια απόφαση για την οποία νομίζω ότι πολύς κόσμος μιλάει - και μία από τις πιο δύσκολες που πήρα όταν έγινα CEO - ήταν η έξοδός μας από αυτό που την αγορά που θα ονομάσω ‘κινητά τηλέφωνα’, όπως αυτά οριζόντουσαν τότε. Εκ των υστέρων, νομίζω ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τρόποι, με τους οποίους θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει, ενδεχομένως επαναπροσδιορίζοντας την κατηγορία του computing μεταξύ των PCs, των tablets και των τηλεφώνων.

Για την ιστορία, το ταξίδι της Microsoft στην αγορά των smartphones είναι γεμάτο μελανά σημεία, μεταξύ των οποίων και η διαγραφή 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αποτυχημένη εξαγορά του mobile τμήματος της Nokia. Λίγα χρόνια μετά την απόφαση αυτή το 2014, η εταιρία ανακοίνωσε επίσημα και το τέλος του Windows Phone λειτουργικού της γενικότερα. Λίγα χρόνια αργότερα η Microsoft επιχείρησε να εισέλθει και πάλι στην αγορά με το Surface Duo και το Surface Duo 2, τα οποία κάνουν χρήση του Android, αλλά το μέλλον αυτών των συσκευών παραμένει αβέβαιο λόγω των σπάνιων ενημερώσεων λογισμικού.

Φυσικά, οι σκέψεις του Nadella απηχούν τα συναισθήματα των προκατόχων του. Ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft και πρώην διευθύνων σύμβουλός της, περιέγραψε κάποτε την ήττα της εταιρίας από το Android ως το πράγμα που έχει μετανιώσει περισσότερο. Για την ιστορία, η Google είχε αρχικά επενδύσει στο Android με την πρόθεση να ανταγωνιστεί τις προσπάθειες της Microsoft στον τομέα των κινητών τηλεφώνων, γεγονός που μοιράστηκε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, το 2012.

Ομοίως, ο Steve Ballmer, ο οποίος προηγήθηκε του Nadella ως CEO της Microsoft, παραδέχθηκε το 2013 ότι είχε υποτιμήσει τις δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων και των αναδυόμενων ανταγωνιστών, όπως το Android και το iPhone.