Εφιάλτης για κάτοχο RTX 4090 – Κάηκε από τον αντάποντρα ρεύματος μετά από ένα χρόνο!

Αγχώνοντας πολλούς ακόμη κατόχους
13 Οκτωβρίου 2023 23:40
Εφιάλτης για κάτοχο RTX 4090 – Κάηκε από τον αντάποντρα ρεύματος μετά από ένα χρόνο!

Όταν η RTX 4090 είχε πρωτοκυκλοφορήσει, είχε γίνει τεράστιος ντόρος για το 12VHPWR βύσμα, αφού μετέφερε τόσο ρεύμα από το τροφοδοτικό που ο ελαττωματικός του σχεδιασμός το έκανε να λιώνει! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο διάφορες κάρτες γραφικών όσο και τροφοδοτικά να καούν, εξαιτίας το νέου αυτού 16-pin καλωδίου τροφοδοσίας που ήρθε στο προσκήνιο με το PCIe 5.0 στάνταρ.

Τους τελευταίους μήνες βέβαια οι αναφορές είχαν σταματήσει, αφού η Nvidia είχε καταλήξει πως το βασικό πρόβλημα ήταν πως το καλώδιο δεν έμπαινε πλήρως στην κάρτα στις περιπτώσεις των καμένων συστημάτων. Τώρα σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθε μια νέα αναφορά, αφού κάρτα γραφικών κάηκε μετά από έναν ολόκληρο χρόνο λειτουργίας! Αυτό έκανε αμέσως πολλούς να εικάζουν πως τελικά δεν έφταιγε μόνο το πόσο καλά βαλμένο είναι το βύσμα και ότι υπάρχουν πιθανότητες οι υπολογιστές τους να καούν ανά πάσα στιγμή.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο χρήστης του Reddit με παρατσούκλι Byogore, μοιράστηκε την εμπειρία του στο PCMR subreddit, περιγράφοντας λεπτομερώς την περιπέτειά του με την RTX 4090 που κάηκε μετά από ένα χρόνο! Η κάρτα του χρησιμοποιούσε το περιβόητο 12VHPWR. Το χρονικό αυτό διάστημα του ενός έτους είναι σημαντικά μεγαλύτερο από οποιαδήποτε προηγούμενη αναφορά. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο για κάρτες που είχαν λιώσει στους έξι μήνες. Προφανώς αυτό δημιουργεί ανησυχίες, αφού αμέτρητες RTX 4090 με το αρχικό προβληματικό βύσμα παραμένουν σε κυκλοφορία. Ευτυχώς, η πλειονότητα αυτών των GPU εμπίπτει σε εκτεταμένες εγγυήσεις τριών έως και τεσσάρων ετών.

Για την ιστορία, για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η PCI-SIG παρουσίασε πρόσφατα ένα αναθεωρημένο βύσμα τροφοδοσίας 16 pins, γνωστό ως 12V-2x6, με τροποποιημένο σχεδιασμό για την αποφυγή της υπερθέρμανσης. Οι δοκιμές έχουν, μέχρι στιγμής, αποδείξει την αξιοπιστία του νέου βύσματος και η Nvidia τον έχει ενσωματώσει στα νεότερα RTX 4090 μοντέλα, καθώς και σε άλλες GPUs της, όπως η RTX 4070. Παρόλα αυτά, η σκιά των πιθανών προβλημάτων με το αρχικό βύσμα ενδέχεται να παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμη.