Εκδόθηκε το πρώτο πρόστιμο για διαστημικά σκουπίδια

Για ένα δορυφόρο που εκτοξεύτηκε το 2002
04 Οκτωβρίου 2023 10:17
Εκδόθηκε το πρώτο πρόστιμο για διαστημικά σκουπίδια

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) εξέδωσε το πρώτο της πρόστιμο σε εταιρία η οποία άφησε διαστημικά σκουπίδια σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το πρόστιμο είναι ύψους $150.000 και αφορά την Dish Network, η οποία δε μετακίνησε έναν παλιό δορυφόρο αρκετά μακριά από άλλους που βρίσκονται ακόμα σε χρήση.

Ο δορυφόρος EchoStar-7 εκτοξεύτηκε το 2002 σε γεωστατική τροχιά, περίπου 36.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη. Το σχέδιο ήταν να μετακινηθεί κατά 300 χιλιόμετρα ακόμα, αλλά μέχρι το τέλος της ζωής του το 2022 είναι μετακινηθεί μόλις 122 χιλιόμετρα πριν εξαντλήσει τα καύσιμά του.

Καθώς οι λειτουργίες των δορυφόρων γίνονται κυρίαρχες και η διαστημική οικονομία επιταχύνεται, πρέπει να σιγουρευτούμε πως οι χειριστές συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους. Πρόκειται για το πρώτο πρόστιμο, το οποίο κάνει ξεκάθαρο πως η FCC έχει ικανότητα επιβολής των κρίσιμων κανόνων της. – Loyaan Egal, επικεφαλής FCC

Η Dish Network παραδέχθηκε πως δεν έκανε αυτά που έπρεπε με αποτέλεσμα ο παροπλισμένος δορυφόρος να αποτελεί απειλή για άλλους που βρίσκονται στο ίδιο υψόμετρο. Βέβαια τα $150.000 είναι ένα μικρό ποσό μπροστά στα συνολικά έσοδα της εταιρίας, τα οποία ξεπέρασαν τα $16.7 δισεκατομμύρια το 2022. Το πρόστιμο όμως μπορεί να αφυπνίσει άλλες εταιρίες της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τη NASA, υπάρχουν περισσότερα από 25.000 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών άνω των 10 εκατοστών σε τροχιά.

Ακόμα και ένα κομμάτι μπογιάς το οποίο ταξιδεύει με 28.000 χιλιόμετρα την ώρα, αν χτυπήσει έναν αστροναύτη που βρίσκεται σε διαστημικό περίπατο θα είναι θανατηφόρο.