Η NASA θέλει να χτίσει σπίτια στο φεγγάρι με σεληνιακό 3D εκτυπωτή

Το φιλόδοξο πλάνο της NASA για την αποίκηση του φεγγαριού
03 Οκτωβρίου 2023 15:12
Η NASA θέλει να χτίσει σπίτια στο φεγγάρι με σεληνιακό 3D εκτυπωτή

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο αλλά και ελπιδοφόρο πλάνο για την αποίκηση της Σελήνης από ανθρώπους παρουσίασε η NASA.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να χτίσει σπίτια στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2040. Το μέσο μίλησε μάλιστα με αρκετούς επιστήμονες από το project και ανέφεραν ότι η υλοποίηση τέτοιων κατασκευών σε βάθος 20ετίας είναι εφικτή. 

Πώς όμως θα πετύχει το πλάνο της; Με έναν σεληνιακό 3D εκτυπωτή ο οποίος θα σταλθεί από τη Γη στην επιφάνεια του φεγγαριού και θα αρχίζει να..."εκτυπώνει" τα κτίσματα. Ο εκτυπωτής αυτός θα χρησιμοποιεί σκυρόδεμα φτιαγμένο από θραύσματα πετρωμάτων και ορυκτών από το ανώτερο στρώμα της θρυμματισμένης και γεμάτης κρατήρες επιφάνειας της Σελήνης. 

Αυτόν τον καιρό η NASA διεξάγει ελέγχους και δοκιμές στον σεληνιακό 3D εκτυπωτή της, με σκοπό να τον στείλει στο φεγγάρι τον Φεβρουάριο του 2024. Για την ιστορία μεγαλύτερη παραμονή ανθρώπων στην επιφάνεια της Σελήνης ήταν χάρη στην αποστολή Apollo 17 όταν οι αστροναύτες της έμειναν εκεί για 75 ώρες. 

"Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή και κατά κάποιο τρόπο μοιάζει σαν μια σκηνή ονείρου. Κατά κάποιον άλλο τρόπο, μοιάζει σαν να ήταν αναπόφευκτο ότι θα φτάναμε εδώ. Έχουμε συγκεντρώσει όλους τους σωστούς ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή με κοινό στόχο, γι' αυτό και πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί"", δήλωσε στο μέσο η Niki Werkheiser, διευθύντρια τεχνολογικής ωρίμανσης της NASA.

Tags: