Ένας δορυφόρος είναι από τα φωτεινότερα αντικείμενα στο νυχτερινό ουρανό

Δημιουργεί προβλήματα στους αστρονόμους
03 Οκτωβρίου 2023 09:12
Ένας δορυφόρος είναι από τα φωτεινότερα αντικείμενα στο νυχτερινό ουρανό

Ένας πρωτότυπος δορυφόρος που εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2022, ο BlueWalker 3, είναι πλέον ένα από τα φωτεινότερα αντικείμενα στο νυχτερινό ουρανό, δημιουργώντας προβλήματα στους αστρονόμους. Συγκεκριμένα ο δορυφόρος είναι περίπου όσο φωτεινός είναι ο Betelgeuse, φτάνοντας τις 0.4 μονάδες στην κλίμακα Polaris.

Ερευνητές του International Astronomical Union Center for the Protection of the Dark and Quiet Sky from Satellite Constellation Interference (CPS), παρατήρησαν το δορυφόρο για 130 μέρες. Ο BlueWalker 3 έχει κεραία 64.3 τετραγωνικών μέτρων και σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Η τεράστια κεραία του αντανακλά το ηλιακό φως και το CPS το παρατήρησε από την Χιλή, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Ολλανδία και το Μαρόκο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μία συνεχόμενη τάση προς μεγαλύτερους και πιο φωτεινούς δορυφόρους, κάτι που μας ανησυχεί δεδομένων των σχεδίων να εκτοξευθούν πολλοί περισσότεροι τα επόμενα χρόνια. Ενώ αυτοί οι δορυφόροι μπορεί να παίζουν ρόλο στη βελτίωση των επικοινωνιών, είναι κρίσιμο να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις τους στις επιστημονικές παρατηρήσεις.

Η AST SpaceMobile σκοπεύει να αναπτύξει ένα στόλο 100 δορυφόρων βασισμένων στο σχεδιασμό του BlueWalker 3.

Σε μία άλλη μελέτη που έκανε το CPS, διαπιστώθηκε πως οι δορυφόροι σε χαμηλή τροχιά επηρεάζουν και τη ραδιο-αστρονομία, αφού έχουν διαρροή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.