Το Βόρειο Σέλας έγινε κόκκινο και κόβει την ανάσα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα σπάνιο φαινόμενο
28 Σεπτεμβρίου 2023 13:04
Το Βόρειο Σέλας έγινε κόκκινο και κόβει την ανάσα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στις 24 Σεπτεμβρίου, μία ισχυρή καταιγίδα από ηλιακό πλάσμα χτύπησε το μαγνητικό πεδίο της Γης και “έβαλε φωτιά” στον ουρανό. Σε όλο το βορρά του βόρειου ημισφαιρίου οι κάτοικοι απόλαυσαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα με κόκκινες αποχρώσεις.

Το κόκκινο σέλας είναι αρκετά σπάνιο, ενώ ακόμα πιο σπάνιο είναι να γίνεται ορατό τόσο νότια όσο η Γαλλία. Παλαιότερα η θέαση αυτού του φαινομένου θεωρούνταν ως προάγγελος κάποιου καταστροφικού συμβάντος, αλλά σήμερα γνωρίζουμε πως τόσο το πράσινο όσο και το κόκκινο χρώμα στο σέλας είναι φυσικά φαινόμενα.

Ο Ήλιος εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία αλληλεπιδρούν με τα μόρια οξυγόνου στην ατμόσφαιρα της Γης, παράγοντας φως. Ανάλογα με το ύψος της ατμόσφαιρας συγκρούονται τα φορτισμένα σωματίδια, το φως που εκπέμπεται μπορεί να διαφέρει.

Το πράσινο, το οποίο είναι και το πιο κοινό χρώμα του σέλας, προκαλείται από τα άτομα οξυγόνου που βρίσκονται ψηλά στην ατμόσφαιρα. Όταν όμως τα υψηλής ταχύτητας ηλεκτρόνια έχουν αρκετή ενέργεια για να εισχωρήσουν πιο βαθιά στην ατμόσφαιρα, αναγκάζουν τα πιο πλούσια σε άζωτο άτομα να εκπέμψουν μπλε και ροζ χρώμα το οποίο αναμιγνύεται και εμφανίζεται ως μωβ.

Το κόκκινο χρώμα παράγεται από διασκορπισμένα άτομα οξυγόνου σε μεγάλο υψόμετρο, περίπου 200-300 χιλιόμετρα και συνήθως γίνεται ορατό μόνο από συγκεκριμένες ηλιακές καταιγίδες. Το ισχνό αέριο τότε μπορεί να κρατήσει για μεγαλύτερη περίοδο την ενέργεια που απορροφά και το φως που εκπέμπει είναι σε μεγαλύτερο μήκος κύματος.

Η συγκεκριμένη ηλιακή καταιγίδα έγινε ορατή στη Σκωτία, την Ισλανδία και την Ολλανδία, ενώ υπήρξαν αναφορές ακόμα και από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Kansas και η Nebraska.

Ο Ήλιος είναι εξαιρετικά δραστήριος φέτος λόγω της κορύφωσης του ηλιακού κύκλου που συμβαίνει κάθε 11 χρόνια.

Tags: