Ian Wilmut: Έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος επιστήμονας που κλωνοποίησε τη “Ντόλι“

Σε ηλικία 79 ετών
11 Σεπτεμβρίου 2023 23:29
Ian Wilmut: Έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος επιστήμονας που κλωνοποίησε τη “Ντόλι“

Ο Βρετανός επιστήμονας Sir Ian Wilmut (Σερ Ίαν Γουίλμοτ), που ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που κλωνοποίησε το πρώτο θηλαστικό στην ιστορία, την προβατίνα ονόματι "Dolly" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. 

Τον θάνατό του ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο οποίο εργαζόταν, αναφέροντας ότι έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον από το 2018, έχοντας επικεντρωθεί κιόλας στην έρευνα γύρω από την εκφυλιστική αυτή διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Χάρη στην πρωτοποριακή μέθοδό του Wilmut και της ομάδας του  Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κατάφερε να κλωνοποιηθεί το πρώτο θηλαστικό από ενήλικο κύτταρο, αποτελώντας για το 1996 μια τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της ιατρικής έρευνας. 

Ο Γουίλμουτ ήταν πρωτοπόρος στον τομέα της βιοτεχνολογίας των ζώων και της γενετικής μηχανικής. Ενδιαφερόταν για την εξεύρεση τρόπων παραγωγής ιατρικά χρήσιμων πρωτεϊνών στο γάλα των αγροτικών ζώων, όπως ανθρώπινα αντισώματα ή πηκτικούς παράγοντες. Για να το επιτύχει αυτό, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο Ινστιτούτο Roslin ανέπτυξαν μια τεχνική για τη μεταφορά γονιδίων σε έμβρυα προβάτων με τη χρήση μικροενέσεων.

Το κλωνοποιημένο αρνί, που ονομάστηκε Ντόλι από την τραγουδίστρια της country Ντόλι Πάρτον, γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1996 και ανακοινώθηκε στον κόσμο τον Φεβρουάριο του 1997 με μια σύντομη αναφορά στο περιοδικό Nature.

Η επαναστατική του έρευνα "μεταμόρφωσε την επιστημονική σκέψη της εποχής εκείνης", ανέφερε ο Peter Matheson στέλεχος του Πανεπιστήμιου που εξέδωσε την στερνή ανακοίνωση.

Η γέννηση της Dolly ήταν μια επιστημονική ανακάλυψη που αμφισβήτησε το καθιερωμένο δόγμα ότι τα ενήλικα κύτταρα δεν μπορούν να επαναπρογραμματιστούν για να σχηματίσουν νέα άτομα. Προκάλεσε επίσης μια παγκόσμια φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης και μια δημόσια συζήτηση σχετικά με τις ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλωνοποίησης, ιδίως της ανθρώπινης κλωνοποίησης.

Ο ίδιος ο Wilmut αντιτάχθηκε στην ιδέα της κλωνοποίησης ανθρώπων, λέγοντας ότι ήταν "αποκρουστική" και "περιττή". Υποστήριξε ότι το έργο του δεν είχε καμία σχέση με τη δημιουργία αντιγράφων ανθρώπων, αλλά περισσότερο με την πρόοδο της βιοϊατρικής έρευνας και την κατανόηση των γενετικών ασθενειών.

Η Dolly έζησε για έξι χρόνια στο Ινστιτούτο Roslin, όπου γέννησε έξι υγιή αρνιά μέσω φυσικού ζευγαρώματος. Της έγινε ευθανασία το 2003, αφού εμφάνισε αρθρίτιδα και πνευμονική λοίμωξη. Το σώμα της δωρήθηκε στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, όπου εξακολουθεί να εκτίθεται.

Μετά το θάνατό της, ο Wilmut και η ομάδα του συνέχισαν να κλωνοποιούν άλλα ζώα, όπως χοίρους, αγελάδες και άλογα, και να μελετούν την υγεία και τη γήρανση των κλωνοποιημένων ζώων.