Η Microsoft αφαιρεί μια εφαρμογή των Windows που υπήρχε για 28 χρόνια!

Από τα Windows 95
03 Σεπτεμβρίου 2023 10:31
Η Microsoft αφαιρεί μια εφαρμογή των Windows που υπήρχε για 28 χρόνια!

Μετά από 28 χρόνια παρουσίας στο οικοσύστημα των Windows, η Microsoft ανακοίνωσε ότι καταργεί το WordPad, μια εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου που υπήρχε ως ενδιάμεση λύση στο λειτουργικό σύστημα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο τεχνολογικός γίγαντας δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει άλλες ενημερώσεις για το WordPad, το οποίο θα αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου από τις επόμενες εκδόσεις των Windows 10 και Windows 11. Θεωρητικά, το WordPad αποτελεί προαιρετικό χαρακτηριστικό από τον Φεβρουάριο του 2022, ωστόσο η ολοκληρωτική του κατάργηση ήταν απροσδόκητη για ορισμένους χρήστες που το γνωρίζουν από την εποχή των Windows 95.

Το WordPad αρχικά σχεδιάστηκε ως συμπληρωματικός επεξεργαστής κειμένου για τους χρήστες των Windows. Στόχος ήταν να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του πιο λιτού Notepad, που προοριζόταν για επεξεργασία απλού κειμένου και configuration αρχείων, και του Word που διαθέτει αμέτρητα προηγμένα χαρακτηριστικά. Το WordPad έχει δυνατότητες δημιουργίας στυλιζαρισμένου κειμένου, πολλαπλές γραμματοσειρές και εργαλεία εισαγωγής εικόνων. Παρόλα αυτά ήταν και είναι αρκετά περιορισμένο, ώστε να ωθήσει τους χρήστες προς την premium λύση της εταιρίας, το Word.

Στην ανακοίνωσή της, η Microsoft εξήγησε ότι δεν υπάρχει πλέον θέση στην αγορά για μια τέτοια εφαρμογή όπως το WordPad, προτείνοντας στους χρήστες να χρησιμοποιούν το Microsoft Word για τα εμπλουτισμένα τους έγγραφα κειμένου και το Windows Notepad για τα βασικά αρχεία κειμένου.

Για την ιστορία, κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρήσει η Microsoft το 2017, όταν αποφάσισε αρχικά να καταργήσει σταδιακά το Windows Paint το 2017. Ωστόσο, η αξιοσημείωτη δημόσια κατακραυγή οδήγησε στην αναβίωσή του στο Microsoft Store. Το αν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο για το WordPad μένει να το δούμε.