Μία εταιρία από το Βιετνάμ ξεπέρασε σε αξία την Mercedes

Είναι τώρα τρίτη πίσω από τις Tesla και Toyota
29 Αυγούστου 2023 11:21
Μία εταιρία από το Βιετνάμ ξεπέρασε σε αξία την Mercedes

Οι μετοχές μίας κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το Βιετνάμ, σημείωσαν 21% αύξηση τη Δευτέρα επεκτείνοντας το ράλι ανόδου της τελευταίας εβδομάς, τετραπλασιάζοντας την αξία της στην αγορά στα $160 δισεκατομμύρια.

Η Vinfast λοιπόν είναι πλέον η τρίτη πολυτιμότερη εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων στον κόσμο, ξεπερνώντας Mercedes, Volkswagen, Ford και General Motors. Η δημοφιλία της στην Wall Street έχει εκτοξευτεί  παρόλο που ήταν σχετικά άγνωστη μέχρι πρόσφατα.

Η Vinfast ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στον Pham Nhat Vuong, τον πλουσιότερο άνθρωπο του Βιετνάμ και ιδρυτή της θυγατρικής Vingroup, με μέρισμα που αγγίζει το 99.7%.

Παρά τον ενθουσιασμό της αγοράς, η Vinfast έχει ένα δύσκολο δρόμο για να ανταγωνιστεί ουσιωδώς τους μεγάλους κατασκευαστές οι οποίοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να αποκτήσουν ένα κομμάτι από την πίτα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν μόλις 137 Vinfast οχήματα, αλλά η εταιρία μπαίνει τώρα και στην ευρωπαϊκή αγορά και μάλιστα σε μία στιγμή που η ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων έχει αρχίσει να μειώνεται, αναγκάζοντας την Tesla να μειώσει τις τιμές της για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.

Η Vinfast αναμένει να πουλήσει 50.000 οχήματα αυτή τη χρονιά. Προς σύγκριση, η Tesla προβλέπει πωλήσεις 1.8 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων.