Η Μπλε Υπερπανσέληνος του Αυγούστου είναι εξαιρετικά σπάνια

Μην τη χάσετε, η επόμενη θα είναι το 2037
28 Αυγούστου 2023 10:14
Η Μπλε Υπερπανσέληνος του Αυγούστου είναι εξαιρετικά σπάνια

Το βράδυ της Τετάρτης 30 Αυγούστου προς Πέμπτη 31 Αυγούστου θα έχουμε τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, αλλά αυτή είναι διαφορετική από τις άλλες. Καταρχάς πρόκειται για υπερπανσέληνο. Αν και οι ειδικοί διαφωνούν για τον ακριβή ορισμό μιας υπερπανσελήνου, το φαινόμενο ορίζεται όταν η Σελήνη βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη. Περίπου στα 363.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, η Σελήνη εμφανίζεται στο νυχτερινό ουρανό 7% μεγαλύτερη από μία συνηθισμένη πανσέληνο. Οι υπερπανσέληνοι δεν είναι τόσο σπάνιες, αφού λαμβάνουν χώρα τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο.

Ωστόσο οι μπλε πανσέληνοι είναι πιο σπάνιες. Σε αντίθεση με την κόκκινη πανσέληνο, η μπλε δεν αφορά το χρώμα του φεγγαριού και βασίζεται στην αγγλική έκφραση “once in a blue moon” που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Μην περιμένετε δηλαδή να δείτε ένα μπλε φεγγάρι. Με την μπλε πανσέληνο περιγράφουμε την πανσέληνο που εμφανίζεται κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 μέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου.

Ωστόσο ο συνδυασμός μίας μπλε πανσελήνου και μίας υπερπανσελήνου σε μία μπλε υπερπανσέληνο είναι πολύ πιο σπάνια και λαμβάνει χώρα μόλις μία φορά κάθε 10 ή 20 χρόνια. Σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη μπλε υπερπανσέληνος θα λάβει χώρα το 2037.

Η μπλε υπερπανσέληνος θα κορυφωθεί τα ξημερώματα της 31 Αυγούστου στις 04:35 ώρα Ελλάδος.

Tags: