Ξεκίνησε το μεγαλύτερο κυνήγι για το τέρας του Λοχ Νες

Με υπερσύγχρονο εξοπλισμό
28 Αυγούστου 2023 09:49
Ξεκίνησε το μεγαλύτερο κυνήγι για το τέρας του Λοχ Νες

Η μεγαλύτερη αναζήτηση που έχει γίνει εδώ και πέντε δεκαετίες για το τέρας του Λοχ Νες, ξεκίνησε στα Highlands της Σκωτίας! Το κυνήγι για την περίφημη Nessie, περιλαμβάνει drones, θερμικά σκάνερ, σκάφη με υπέρυθρες κάμερες και ένα υποβρύχιο υδρόφωνο, σε μια προσπάθεια να λυθεί το μυστήριο που έχει γοητεύσει τον κόσμο για ολόκληρες γενιές.

Δεν υπάρχει μια γωνιά του κόσμου που να μην έχουν ακούσει οι άνθρωποι για τη Nessie, αλλά παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα. Τι είναι το τέρας του Λοχ Νες; Δεν ξέρουμε τι είναι. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως υπάρχει κάτι μεγάλο στο Λοχ Νες. Έχω δει σε σόναρ ένα αντικείμενο με μέγεθος όσο ένα φορτηγάκι να κινείται κάτω από τα νερά. – Paul Nixon, Γενικός Διευθυντής Loch Ness Centre

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι θερμικές σαρώσεις θα αποκαλύψουν τυχόν παράξενες ανωμαλίες στο θολό βυθό, ενώ το υδρόφωνο θα τους επιτρέψει να ακούσουν για ασυνήθιστα υποβρύχια καλέσματα.

Η λίμνη του Λοχ Νες είναι η μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου σε όγκο νερού. Έχει μήκος 36 χιλιομέτρων και φτάνει σε βάθος 240 μέτρων.

Οι παλαιότερες αναφορές για ένα τέρας, βρέθηκαν σε αρχαίες τοιχογραφίες της περιοχής, αποκαλύπτοντας ένα παράξενο πλάσμα με πτερύγια. Το πρώτο γραπτό αρχείο προέρχεται από τη βιογραφία ενός Ιρλανδού μοναχού το 565 μ.Χ. Σύμφωνα με το κείμενο, το τέρας επιτέθηκε σε έναν κολυμβητή και ήταν έτοιμο να χτυπήσει ξανά όταν ο μοναχός το διέταξε να υποχωρήσει.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 1.100 καταγεγραμμένες θεάσεις της Nessie σύμφωνα με το The Loch Ness Centre του Drumnadrochit. Σε κάθε περίπτωση, ο μύθος της Nessie αποφέρει εκατομμύρια λίρες στην οικονομία της Σκωτίας από τουρίστες κάθε χρόνο.

Με το πέρασμα των χρόνων, επιστήμονες και κυνηγοί μυστηρίων προσπάθησαν να βρουν αποδείξεις ενός τεράστιου πλάσματος στη λίμνη χωρίς επιτυχία. Αρκετοί πιστεύουν πως πρόκειται για ένα προϊστορικό θαλάσσιο ερπετό όπως ένας πλησιόσαυρος. Το 1972 το Loch Ness Investigation Bureau πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη έρευνα έως τότε, αλλά ήταν άκαρπη. Το 1987 η Operation Deepscan χαρτογράφησε το βυθό, ισχυριζόμενη πως βρήκε ένα “μη αναγνωρίσιμο αντικείμενο ασυνήθιστου μεγέθους”.

Tο 2018, ερευνητές πραγματοποίησαν μία έρευνα DNA στη λίμνη για να διαπιστώσουν ποιοι οργανισμοί ζουν στα νερά της. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν την ύπαρξη ενός πλησιόσαυρου ή άλλου μεγάλου ζώου, παρά μόνο την ύπαρξη πολλών χελιών.

Η έρευνα αυτή μάς δίνει μία δυνατότητα να ερευνήσουμε τα νερά με έναν τρόπο που δεν έχει γίνει ξανά και ανυπομονούμε να δούμε τι θα βρούμε.