Γεννήθηκε η πρώτη καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Και είναι αξιολάτρευτη
23 Αυγούστου 2023 16:18
Γεννήθηκε η πρώτη καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ζωολογικός κήπος Brights Zoo στο Tennessee των ΗΠΑ καλωσόρισε το νέο του μέλος, ένα μωρό καμηλοπάρδαλη το οποίο όμως δε φέρει καθόλου κηλίδες στο σώμα του, έχοντας απλά ένα ενιαίο καφέ χρώμα.

Ενώ οι επιστήμονες αναγνωρίζουν πως το συγκεκριμένο είδος Giraffa reticulata μπορεί να παράγει απογόνους χωρίς κηλίδες σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Το μωρό καμηλοπάρδαλη λοιπόν είναι το μοναδικό στον κόσμο χωρίς κηλίδες.

Είμασταν από την πρώτη μέρα σε επαφή με επαγγελματίες και ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο. Ρωτούσαμε αν έχουν δει ξανά κάτι τέτοιο και κανείς δεν είχε δει. – David Bright, διευθυντής Brights Zoo

Ψάχνοντας σε ιστορικά αρχεία βρέθηκε αναφορά για μία καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες στην Ιαπωνία τη δεκαετία του ’70, αλλά δεν υπάρχουν φωτογραφίες.

Το σχέδιο των κηλίδων δεν είναι τυχαίο, αλλά κληρονομείται από τη μητέρα, προσφέροντας καμουφλάζ. Μία μελέτη έδειξε πως νεαρές καμηλοπαρδάλεις με μεγαλύτερες και πιο ακανόνιστες κηλίδες, είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης στη φύση τους πρώτους μήνες ζωής τους. Κάτι όμως για το οποίο δεν έχει να ανησυχεί η συγκεκριμένη, αφού βρίσκεται σε ζωολογικό κήπο.

Τώρα ο ζωολογικός κήπος ζητάει από το κοινό να δώσει όνομα στην καμηλοπάρδαλη, διαλέγοντας μεταξύ τεσσάρων λέξεων στα Σουαχίλι: Kipekee (μοναδική), Firayali (ασυνήθιστη), Shakiri (πολύ όμορφη) και Jamella (μεγάλη ομορφιά).

Εδώ και δεκαετίες οι καμηλοπαρδάλεις ωθούνται στα όρια της εξαφάνισης, κυρίως λόγω της απώλειας περιβάλλοντός τους και τη λαθροθηρία. Τα τελευταία 30 χρόνια ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους καμηλοπάρδαλης (ένα από τα τέσσερα) στην Αφρική έχει μειωθεί κατά 40%, με μόλις 16.000 G. reticulata να καταγράφονται στα αρχεία.

Tags: