Τα ραδιενεργά απόνερα της Φουκουσίμα θα πεταχτούν στον ωκεανό

Μέσα στην εβδομάδα
23 Αυγούστου 2023 15:30
Τα ραδιενεργά απόνερα της Φουκουσίμα θα πεταχτούν στον ωκεανό

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την απόφασή της να πετάξει τα ραδιενεργά απόνερα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα στον ωκεανό, ξεκινώντας τη διαδικασία από αύριο Πέμπτη.

Περίπου 100.000 λίτρα νερού το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην ψύξη των παροπλισμένων αντιδραστήρων της Φουκουσίμα μετά την καταστροφή, καθώς και νερά από βροχή ή υπόγειες πηγές, συγκεντρώνονται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κάθε μέρα. Σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.34 εκατομμύρια τόνοι νερού που θα μπορούσαν να γεμίσουν 540 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων. Έχουν αποθηκευτεί σε περίπου χίλια μεταλλικά δοχεία και πλέον δεν υπάρχει χώρος για περισσότερα.

Μετά από χρόνια συζητήσεων, η Ιαπωνία πήρε το 2021 την απόφαση να απελευθερώσει 500.000 λίτρα την ημέρα στη θάλασσα, μέσω ενός αγωγού ενός χιλιομέτρου.

Τα απόνερα έχουν υποστεί επεξεργασία και όπως ισχυρίζεται η TEPCO, η εταιρία που ανέλαβε τη διαδικασία, το ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος ALPS έχει αφαιρέσει τα ραδιενεργά στοιχεία, όπως το καίσιο και το στρόντιο, αλλά όχι το τρίτιο. Επιπλέον, η TEPCO έχει διαλύσει καθαρό νερό στα απόνερα για να μειώσει περαιτέρω τα επίπεδα ραδιενέργειας, στα 1.500 Bq/l, αρκετά πιο κάτω από το εθνικό όριο ασφαλείας των 60.000 becquerels ανά λίτρο.

Ειδικοί ισχυρίζονται πως τα επίπεδα τριτίου είναι πιο κάτω από τα αποδεκτά όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πόσιμο νερό. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί ανταποκρίνονται στα διεθνή στάνταρ και δε θα προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον.

Ωστόσο δε συμφωνούν όλοι με αυτές τις εκτιμήσεις. Η Greenpeace προειδοποιεί πως η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να φιλτραριστεί το νερό έχει ψεγάδια και πως η ΔΕΑΕ αγνόησε εντελώς τα εξαιρετικά ραδιενεργά καύσιμα που έλιωσαν και συνεχίζουν να μολύνουν κάθε μέρα το νερό.

Η απελευθέρωση στον ωκεανό θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη. Η Ιαπωνία σκοπίμως διασκορπίζει ραδιενεργά στοιχεία.

Η Κίνα επίσης κατηγόρησε την Ιαπωνία πως χρησιμοποιεί τον Ειρηνικό ωκεανό σαν “υπόνομο”, ενώ απαγόρευσε εισαγωγές τροφίμων από 10 ιαπωνικές περιφέρειες και καθιέρωσε αυστηρά τεστ ραδιενέργειας στα τρόφιμα από την υπόλοιπη χώρα. Αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ιαπωνίας, κυρίως από την αλιευτική βιομηχανία.

Η απελευθέρωση των απόνερων θα διαρκέσει δεκαετίες. Υπολογίζεται πως θα διαρκέσει 30 με 40 έτη και θα κοστίσει περίπου $55 δισεκατομμύρια.