Η Fukushima αναγεννάται από τις στάχτες της

Με επένδυση $2.7 δισεκατομμυρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
01 Δεκεμβρίου 2019 12:22
Η Fukushima αναγεννάται από τις στάχτες της

Το σημείο μηδέν της πιο πρόσφατης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο μετατρέπεται σε ένα πρότυπο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην Fukushima η γη είναι ακόμα πολύ τοξική για να επιτραπεί σε ανθρώπους να μείνουν και να καλλιεργήσουν εκεί. Έτσι οι εκτάσεις της θα παραδοθούν σε ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ.

Μέχρι το 2024, 11 ηλιακά και 10 αιολικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας θα καταλαμβάνουν τις εγκαταλελειμμένες εκτάσεις της Fukushima παράγοντας 600 megawatts, τα 2/3 περίπου δηλαδή της ενεργειακής απόδοσης ενός τυπικού πυρηνικού εργοστασίου. Το κόστος για όλο αυτό φτάνει τα $2.75 δισεκατομμύρια και θα επιδοτηθεί από την κρατική Development Bank of Japan και την ιδιωτική Mizuho Bank. Ένα νέο ενεργειακό δίκτυο θα στηθεί για να συνδέσει τα εργοστάσια με την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και την ευρύτερη περιοχή.

Η παραγόμενη ενέργεια των 600MW είναι αρκετά μικρότερη από τα 4.700MW που παρήγαγαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Fukushima. Ωστόσο, μία έρευνα του 2017 έδειξε πως το 54% των κατοίκων ήθελαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μόλις το 14% έφεραν αντίρρηση.

Η μετάβαση της Fukushima στις ανανεώσιμες πηγές έρχεται σε μία εποχή όπου η συζήτηση γύρω από την πυρηνική ενέργεια και πώς αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, έχει ενταθεί. Πολλοί θεωρούν πως είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος παραγωγής ενέργειας χωρίς να “καίμε” ορυκτά καύσιμα, ωστόσο πολλοί είναι και αυτοί που θεωρούν πως το ρίσκο μιας καταστροφής δεν αξίζει το ποσό της παραγόμενης ενέργειας. Το σχέδιο της Fukushima είναι να φτάσει με τις ανανεώσιμες πηγές το 40% των ηλεκτρικών αναγκών της μέχρι το 2020, τα 2/3 μέχρι το 2030 και το 100% μέχρι το 2040.