Η Ιαπωνία ξεκίνησε το άδειασμα του νερού της Fukushima στον ωκεανό

Και η Κίνα απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές τροφίμων στη χώρα
25 Αυγούστου 2023 09:56
Η Ιαπωνία ξεκίνησε το άδειασμα του νερού της Fukushima στον ωκεανό

Η Ιαπωνία ξεκίνησε το άδειασμα του επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού της Fukushima στον ωκεανό, με την Κίνα να αντιδρά έντονα, απαγορεύοντας όλες τις εισαγωγές θαλάσσιων τροφών από τη γείτονα χώρα. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διαβεβαιώνει πως το τρίτιο που περιέχει το νερό είναι κάτω από τα διεθνή όρια ασφαλείας.

Η διαχειρίστρια εταιρία Tepco, ανακοίνωσε πως η απελευθέρωση του νερού θα γίνεται επί 24ώρου βάσεως τις επόμενες 17 ημέρες και θα σταματήσει άμεσα αν εντοπιστούν προβλήματα. Η διαδικασία έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ιαπωνίας, με διαδηλωτές να διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της Tepco και έξω από την οικία του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Η Κίνα έχει χαρακτηρίσει ως “άκρως εγωιστική” την κίνηση της Ιαπωνίας και απαγόρευσε τις εισαγωγές “για να αποτραπεί ο κίνδυνος ραδιενεργής μόλυνσης των τροφίμων”. Η Νότια Κορέα από την άλλη, δεν επέβαλε κάποια απαγόρευση, παρόλο που έχουν υπάρξει και εκεί διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.

Η Ιαπωνία κάλεσε την Κίνα να άρει άμεσα την απαγόρευση και κάλεσε το Πεκίνο σε συζητήσεις βασισμένες στην επιστήμη. Σε κάθε περίπτωση, κινεζικές επιχειρήσεις και εστιατόρια ξεκίνησαν να διαφημίζουν το γεγονός πως τα ψάρια τους προέρχονται από δυτικές χώρες.