Το πρώτο φορτηγό πλοίο με αιολικά ιστία ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι

Η πρώτη δοκιμή στον πραγματικό κόσμο
21 Αυγούστου 2023 10:01
Το πρώτο φορτηγό πλοίο με αιολικά ιστία ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι

Το φορτηγό πλοίο Pyxis Ocean ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι από την Κίνα προς τη Βραζιλία. Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το πλοίο από τα άλλα, είναι πως είναι το πρώτο που είναι εξοπλισμένο με αιολικά ιστία. Το ταξίδι θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμή στον πραγματικό κόσμο για να δούμε αν αυτή η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει τη βιομηχανία των θαλάσσιων μεταφορών προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

Τα τεράστια ιστία WindWings υποτίθεται πως θα μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων του πλοίου και ως εκ τούτου το αποτύπωμα άνθρακα. Εκτιμάται πως οι θαλάσσιες μεταφορές είναι υπεύθυνες για το 2.1% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα δύο ιστία έχουν ύψος 37.5 μέτρων και ανυψώνονται μόνο όταν το πλοίο είναι εκτός λιμανιών. Είναι κατασκευασμένα από τα ίδια υλικά όπως οι ανεμογεννήτριες για μεγαλύτερη αντοχή σε έντονες συνθήκες. Υπολογίζεται πως ο άνεμος θα βοηθήσει να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 30% κατά τη διάρκεια ζωής του σκάφους. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από την BAR Technologies και το πλοίο αναμένεται να ολοκληρώσει το ταξίδι μέσα σε έξι εβδομάδες.

Προβλέπω πως μέχρι το 2025, οι μισές παραγγελίες νέων πλοίων θα είναι με αιολική πρόωση. Ο λόγος που είμαι τόσο αισιόδοξος, είναι η μείωση του κόστους. Οι ιδιοκτήτες θα γλιτώνουν 1.5 τόνο καυσίμου ανά ημέρα. Αν βάλεις τέσσερα πτερύγια σε ένα σκάφος, μιλάμε για έξι τόνους καυσίμου και είκοσι τόνους CO2 που γλιτώνεις τη μέρα. Τα νούμερα είναι τεράστια.

Η θαλάσσια βιομηχανία παράγει 837 εκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο. Τον Ιούλιο δεσμεύτηκε για μηδενικό ισοζύγιο μέχρι το 2050. Και καθώς καθαρότερα καύσιμα χρειάζονται χρόνο για να δημιουργηθούν, τα αιολικά ιστία θα κάνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα.

Η θαλάσσια βιομηχανία δεν έχει ακόμα ένα ξεκάθαρο σχέδιο αποφυγής του άνθρακα και δεδομένης της κλίμακας και της ποικιλίας σκάφων στον παγκόσμιο στόλο, είναι απίθανο να υπάρξει μόνο μία λύση για τη βιομηχανία στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο μέλλον.