LK-99: Ο υπεραγωγός που θα φέρει την επανάσταση; Μάλλον όχι...

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα
11 Αυγούστου 2023 10:53
LK-99: Ο υπεραγωγός που θα φέρει την επανάσταση; Μάλλον όχι...

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί μία “φρενίτιδα” στο internet με τον υπεραγωγό LK-99, ένα υποτιθέμενο θαυματουργό υλικό που θα φέρει την επανάσταση στον τομέα της ενέργειας. Το υλικό έγινε πρωτοσέλιδο, όταν μία ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε πως είναι ο πρώτος υπεραγωγός που λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου. Πολλά άρθρα πήγαν ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενα πως το LK-99 θα φέρει τα τέλεια δίκτυα ηλεκτρισμού, θα κάνει τρένα να αιωρούνται και γενικότερα θα ρίξει τόσο το κόστος της μεταφοράς ενέργειας που πρακτικά θα την κάνει δωρεάν.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ας τα πάρουμε από την αρχή και ας εξηγήσουμε πρώτα τι είναι οι υπεραγωγοί. Πρόκειται για υλικά τα οποία επιτρέπουν τη διέλευση ηλεκτρισμού με μηδενική αντίσταση. Έτσι, γλιτώνουμε αρκετή από την ενέργεια που χάνεται στα δίκτυα με τη μορφή θερμότητας, ενώ μπορούν να γίνουν και ισχυρότατοι ηλεκτρομαγνήτες. Σήμερα, οι υπεραγωγοί χρησιμοποιούνται σε κβαντικούς υπολογιστές και σε μαγνητικούς τομογράφους.

Ωστόσο τις υπεραγώγιμες ιδιότητές τους μπορούν να τις επιδείξουν μόνο σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες, πολλούς βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν ή σε εξαιρετικά υψηλές συνθήκες πίεσης. Κάτι που φυσικά αποτρέπει αυτά τα υλικά από το να χρησιμοποιηθούν ευρέως, αλλάζοντας πιθανώς τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ύπαρξη λοιπόν ενός υπεραγωγού ο οποίος διατηρεί αυτές τις ιδιότητες σε θερμοκρασία δωματίου και υπό ατμοσφαιρική πίεση, είναι το “άγιο δισκοπότηρο” των επιστημόνων. Στο paper που είχαν δημοσιεύσει χωρίς peer review οι ερευνητές του LK-99, ανέφεραν πως “πιστεύουμε ότι η νέα αυτή εξέλιξη είναι ιστορική και ανοίγει μία νέα εποχή για την ανθρωπότητα”.

Ωστόσο, ανακρίβειες που εντοπίστηκαν από άλλους ερευνητές στα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν, έκαναν σκεπτικούς τους ειδικούς. Η επανάληψη του πειράματος - η οποία είναι η καρδιά της επιστημονικής μεθόδου - από διάφορα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, δεν κατέληξε στα ίδια αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει κανένα σημάδι υπεραγωγιμότητας στο LK-99 σε θερμοκρασία δωματίου. – CSIR National Physical Laboratory, Ινδία

Όσο για την ιδιότητα του LK-99 να αιωρείται μερικώς πάνω από ένα μαγνήτη (άλλη μία ιδιότητα των υπεραγώγιμων υλικών), το International Center for Quantum Materials της Κίνας κατέληξε στο συμπέρασμα πως το υλικό είναι απλά σιδηρομαγνητικό. Μπορεί δηλαδή να ελκυθεί ή να απωθηθεί από άλλα μαγνητικά υλικά.

Μπορεί να βρούμε κάποιον υπεραγωγό σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά δεν είναι αυτός. – Chris Grovenor, University of Oxford

Tags: