Νέο χάπι εξαφανίζει τον καρκίνο

Τεράστια επιτυχία στις πρώτες δοκιμές
04 Αυγούστου 2023 09:18
Νέο χάπι εξαφανίζει τον καρκίνο

Μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα στην έρευνα κατά του καρκίνου. Ένα καινοτόμο νέο χάπι επέδειξε αξιοσημείωτες ιδιότητες στην εξαφάνιση των καρκινικών όγκων, αφήνοντας ταυτόχρονα τα υγιή κύτταρα ανεπηρέαστα. Το χάπι με την ονομασία AOH1996 βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και δύο δεκαετίες. Στοχεύει μία συγκεκριμένη εκδοχή μιας πρωτεΐνης, της PCNA και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προ-κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ.

Η PCNA παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιγραφή του DNA. Η μεταλλαγμένη μορφή της όμως παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και την μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Το χάπι λοιπόν σχεδιάστηκε για να στοχεύει αποκλειστικά αυτήν την καρκινική μορφή της PCNA.

Παρόλο που τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, πρέπει να σημειωθεί πως το AOH1996 έχει δοκιμαστεί έως τώρα μόνο σε μοντέλα κυττάρων και σε ζώα. Έχει όμως τεράστια ποσοστά επιτυχίας, θεραπεύοντας διάφορες μορφές καρκίνου, στο μαστό, στον προστάτη, στον εγκέφαλο, στο δέρμα, στη μήτρα, στα πνευμόνια και αλλού. Η έναρξη της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους δίνει μεγάλη ελπίδα σε ερευνητές και ασθενείς, καθώς μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μία νέα εποχή θεραπείας του καρκίνου.

Tags: