Η Κίνα θέλει να περιορίσει τη χρήση smartphone από παιδιά στα 40 λεπτά τη μέρα

Αυστηρά όρια και για τους εφήβους
03 Αυγούστου 2023 11:00
Η Κίνα θέλει να περιορίσει τη χρήση smartphone από παιδιά στα 40 λεπτά τη μέρα

Η ήδη αυστηρή νομοθεσία της Κίνας για τη χρήση smartphones από παιδιά, φαίνεται πως θα γίνει ακόμα πιο αυστηρή. Η Cyberspace Administration of China (CAC), έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει την πρόσβαση παιδιών ηλικίας έως 8 ετών στα σαράντα λεπτά της ώρας. Το όριο αυτό αυξάνεται για τα παιδιά 8-15 στη μία ώρα τη μέρα, ενώ οι υπόλοιποι έφηβοι κάτω των 18 ετών θα έχουν μέγιστη χρήση έως και δύο ώρες τη μέρα.

Το νομοσχέδιο δε σταματά εκεί, αλλά θέτει και συγκεκριμένες ώρες στις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιδιά τα smartphones. Αυτές ορίζονται από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Επιπλέον, ορίζεται πως τα τηλέφωνα πρέπει να έχουν ένα εύκολο στη χρήση μενού για να μπορούν οι γονείς να ορίζουν τι θα βλέπουν στα τηλέφωνα τα παιδιά και οι πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν μόνο κατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, παιδιά κάτω των 3 ετών θα έχουν μόνο πρόσβαση σε τραγούδια και άλλες μορφές ήχου, ενώ από 12 και πάνω θα βλέπουν εκπαιδευτικό υλικό και ειδήσεις.

Στόχος της Κίνας είναι να καταπολεμηθεί η εξάρτηση των παιδιών από τα τηλέφωνα, καθώς θεωρεί πως η παρατεταμένη χρήση κινητών συσκευών, παιχνιδιών και υπηρεσιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών.

Να θυμίσουμε πως η Κίνα ήδη περιορίζει τη χρήση video games από νέους στις τρεις ώρες την εβδομάδα και μόνο στα Σαββατοκύριακα ή σε εθνικές εορτές.

Το νέο νομοσχέδιο είναι προς το παρόν ανοιχτό προς δημόσια διαβούλευση. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πού θα πέσει το βάρος της εφαρμογής αν γίνει τελικά νόμος του κράτους. Αν δηλαδή οι κατασκευαστές hardware ή οι developers λειτουργικών συστημάτων θα φέρουν την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου στις συσκευές.