Μεγάλα προβλήματα με τους τελευταίους drivers της AMD

Σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές
30 Ιουλίου 2023 19:57
Μεγάλα προβλήματα με τους τελευταίους drivers της AMD

Στο παρελθόν, η AMD δεχόταν συχνά κριτική για τους απογοητευτικούς drivers των καρτών γραφικών της. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η εταιρία είχε βρει μια πολύ καλύτερη ισορροπία, φέρνοντας τακτικά αξιοσημείωτα νέα χαρακτηριστικά, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα... μέχρι τώρα.

Μπαίνοντας σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, η τελευταία ενημέρωση 23.7.2 του Adrenalin driver έχει ως αποτέλεσμα σημαντική πτώση της απόδοσης για τις iGPU. Επιπλέον, ένας χρήστης ανέφερε ότι η φορητή gaming συσκευή του έχει μυστηριωδώς μετονομάσει την ενσωματωμένη Radeon 780M GPU της στην πιο αργή 760M. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι χρήστες διαπίστωσαν επίσης ότι ο νέος driver προκαλεί προβλήματα με διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές συσκευές, όπως fingerprint sensors, κάρτες ήχου και Xbox 360 χειριστήρια.

Μάλιστα, οι ειδήμονες του Digital Foundry ήρθα να ρίξουν λάδι στη φωτιά, επιβεβαιώνοντας τα τεράστια προβλήματα απόδοσης. Στις δοκιμές τους, μια φορητή κονσόλα Aya Neo που κάνει χρήση ενός Ryzen 7 7840U κατέγραψε ανησυχητική μείωση της απόδοσης κατά 33% με τον νέο driver. Έτσι, από τα 33 FPS που ήταν playable, η απόδοση έπεσε στα unplayable 22 FPS στο Metro Exodus: Enhanced Edition.

Συνήθως, τα προγράμματα οδήγησης της AMD είναι αρκετά αξιόπιστα, χωρίς σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ενημερώσεων που η AMD κυκλοφορεί ετησίως, ένα παραπάτημα είναι σίγουρα πιθανό. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν αναφορές για μερικά από τα χειρότερα θέματα που έχουν παρατηρηθεί στην ιστορία της AMD γενικότερα, με πολλούς χρήστες να μένουν έκπληκτοι.

Μάλιστα, η επίσημη λίστα των γνωστών προβλημάτων για την έκδοση 23.7.2 είναι ασυνήθιστα μεγάλη για ένα WHQL πρόγραμμα οδήγησης. Μεταξύ των γνωστών θεμάτων περιλαμβάνεται η υψηλή idle κατανάλωση ενέργειας στις GPU της RX 7000 σειράς - ένα ζήτημα που υποτίθεται ότι θα διορθωνόταν, τα ελαττωματικά performance metrics overlays για ορισμένα παιχνίδια και τα πολυσυζητημένα θέματα με το ray-tracing στο Rachet and Clank: Rift Apart. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα αφορούν κυρίως τους mobile επεξεργαστές της AMD.  Παραδόξως, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά ζητήματα για τις desktop Radeon κάρτες γραφικών, με τη σειρά RX 7000 να καταγράφει μάλιστα καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένους τίτλους.