Ο αστεροειδής Ryugu ήταν ένας πλανήτης ο οποίος δε σχηματίστηκε ποτέ

Στα άκρα του Ηλιακού μας συστήματος
30 Ιουλίου 2023 12:47
Ο αστεροειδής Ryugu ήταν ένας πλανήτης ο οποίος δε σχηματίστηκε ποτέ

Τα πετρώματα που συλλέχθηκαν από τον αστεροειδή Ryugu, δείχνουν πως η “ζωή” του ξεκίνησε στα όρια του Ηλιακού μας συστήματος, πριν καταλήξει στη ζώνη των αστεροειδών και τελικά στην ίδια απόσταση που απέχει η Γη από τον Ήλιο. Τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν πως οι αστεροειδείς μπορεί να κρύβουν μία περίπλοκη ιστορία η οποία περιλαμβάνει πολλαπλά ταξίδια μέσα στο Ηλιακό σύστημα πριν καταλήξουν στη θέση που έχουν σήμερα, ενώ διαθέτουν πολύτιμα στοιχεία από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας του Ηλιακού μας συστήματος.

Ο Ryugu είναι ένας τυπικός αστεροειδής κατηγορίας C, πλούσιος σε άνθρακα και νερό. Ωστόσο δε βρίσκεται στη Κύρια Ζώνη των αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Η τροχιά του είναι παρόμοια με αυτήν της Γης γύρω από τον Ήλιο, υποδεικνύοντας πως κάτι συνέβη κατά τη διάρκεια της ιστορίας του που τον έβγαλε από τη Ζώνη.

Η αποστολή Hayabusa, η οποία επέστρεψε δείγματα του Ryugu στη Γη το 2020, αποκάλυψε πως ο αστεροειδής δεν ήταν ένα ενιαίο κομμάτι βράχου, αλλά αποτελούταν από μία χαλαρή συλλογή μικρότερων πετρωμάτων τα οποία ήταν συγκεντρωμένα από τη βαρύτητα. Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησαν αυτά τα πετρώματα και αποκάλυψαν πως το κύριο, αρχικό σώμα του Ryugu ήταν πλανητιδικό, ο “σπόρος” δηλαδή που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε πλανήτη, ο οποίος σχηματίστηκε αρχικά στα όρια του Ηλιακού συστήματος. Ωστόσο, κάτι επηρέασε την ανάπτυξή του, πιθανώς διαλύοντάς τον σε κομμάτια και στέλνοντάς τον στην Κύρια Ζώνη των αστεροειδών. Εκεί, το νερό επηρέασε τη δομή του, δίνοντάς του τη μορφή που έχει σήμερα.

Τα δείγματα του Ryugu που επέστρεψαν στη Γη, είναι το κλειδί για να ανακαλύψουμε την πηγή της ποικιλομορφίας των αστεροειδών, επειδή οι άθικτες λιθολογίες τους περιέχουν άνυδρα πετρώματα τα οποία είναι παρόμοια με μερικά από τα πιο αρχαία σώματα στο Ηλιακό σύστημα. Αυτό δείχνει πως ο Ryugu περιέχει πιθανώς πολλά αποθέματα άνυδρης αρχαίας σκόνης, η οποία περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για το σχηματισμό και την εξέλιξη πλανητιδικών σωμάτων στον πρωτοπλανητικό δίσκο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters.