Meta, Microsoft και Amazon δίνουν τα χέρια για να κοντράρουν τα Google Maps

Προσφέροντας μια ενναλακτική στους προγραμματιστές
27 Ιουλίου 2023 14:58
Meta, Microsoft και Amazon δίνουν τα χέρια για να κοντράρουν τα Google Maps

Τρεις τεχνολογικοί κολοσσοί, η Meta, η Microsoft και η Amazon, καθώς και η ολλανδική εταιρία ανάπτυξης τεχνολογιών εντοπισμού θέσης TomTom ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των Google Maps και των Apple Maps. Συγκεκριμένα, μαζί, ξεκίνησαν ένα νέο ανοικτού κώδικα project χαρτογράφησης, το Overture Maps Foundation. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να παρέχει στους προγραμματιστές τα εργαλεία και τα δεδομένα που απαιτούνται για τη δημιουργία προϊόντων χαρτογράφησης και πλοήγησης που είναι ανεξάρτητα από τις πλατφόρμες των τεχνολογικών κολοσσών.

Το Overture Maps Foundation ιδρύθηκε τον περασμένο χρόνο, αλλά τώρα μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του ανοικτό σύνολο δεδομένων, το οποίο περιέχει πληθώρα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 59 εκατομμυρίων σημείων ενδιαφέροντος, λεπτομέρειες σχετικά με κτίρια, δίκτυα μεταφορών και διοικητικά όρια. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους προγραμματιστές για να δημιουργήσουν τις δικές τους παγκόσμιες υπηρεσίες χαρτογράφησης και πλοήγησης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν άμεσα τους χάρτες της Google και της Apple.

Η κυκλοφορία αυτού του ολοκληρωμένου συνόλου δεδομένων δίχως υπερβολή αλλάζει…τα δεδομένα, καθώς επιτρέπει στους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν δεδομένα χαρτών με έναν τυποποιημένο, τεκμηριωμένο τρόπο που προωθεί τη διαλειτουργικότητα. Διαθέτοντας ελεύθερα αυτές τις πληροφορίες, η Overture στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας και στη διατήρηση μιας ενημερωμένης, ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων με όσα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος γίνεται, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη σημαντική πρόκληση για την κυριαρχία των χαρτών της Google και της Apple εδώ και χρόνια, καθώς είναι μια ουσιαστική, πιο προσιτή και αποδοτική εναλλακτική λύση. Επί του παρόντος, οι προγραμματιστές πρέπει να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στο API του Google Maps, ενώ η Apple χρεώνει επίσης τέλη για όσους δε δημιουργούν native εφαρμογές.

Μένει να δούμε, λοιπόν, τι αλλαγές θα φέρει και στην πράξη η προσπάθεια αυτή. Περισσότερα σχετικά μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ.