Έρχονται οι κάρτες γραφικών χωρίς καλώδια ρεύματος

Η ιδέα της ASUS θα περάσει στη μαζική παραγωγή
26 Ιουλίου 2023 14:48
Έρχονται οι κάρτες γραφικών χωρίς καλώδια ρεύματος

Από τα…φλεγόμενα 12VHPWR καλώδια των RTX 4090 καρτών γραφικών, φαίνεται ότι μπορεί να οδεύουμε προς ένα μέλλον χωρίς απολύτως καθόλου καλώδια ρεύματος στις κάρτες γραφικών, χάρη στις νέες GPUs και μητρικές της ASUS.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, πρόσφατα η εταιρία παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον concept μιας κάρτας γραφικών χωρίς καθόλου power connectors. Ειδικότερα, στο περίπτερο της ASUS στην Computex 2023 ξεχώρισε μια πρωτότυπη κάρτα γραφικών GeForce RTX 4070 που δεν είχε την τυπική 8-pin PCIe σύνδεση παροχής ρεύματος ή το αμφιλεγόμενο 12VHPWR. Αντ' αυτού, η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών χρησιμοποιούσε μια νέα ειδική σύνδεση κατασκευασμένη από την ASUS, με την ονομασία "GC_HPWR". Η εν λόγω σύνδεση σχεδιάστηκε με πρότυπο το PCIe x1. Αντί για μεταφορά δεδομένων όμως, πρόκειται για μια παροχή τροφοδοσίας που συνδέεται απευθείας στην κάρτα γραφικών, παίρνοντας το ρεύμα από μια άλλη υποδοχή στο πίσω μέρος της μητρικής, επιτρέποντας εν τέλει στην κάρτα γραφικών να αξιοποιήσει όλο το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται.

Προφανώς όμως, αυτή η κατά τα άλλα κομψή λύση έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: τη συμβατότητα. Οι νέες ειδικές κάρτες γραφικών της Asus που δεν θα χρειάζονται καθόλου εξωτερικό καλώδιο για το ρεύμα τους, θα λειτουργούν μόνο με επίσης ειδικές motherboards της ASUS. Συγκεκριμένα, ο λόγος γίνεται για τα Back To Future (BTF) μοντέλα, τα οποία φιλοξενούν τις υποδοχές τροφοδοσίας πίσω από τη μητρική πλακέτα, για να κάνουν το cable management και την ψύξη καλύτερα. Επομένως, για να έχει κάποιος τέτοια GPU, μάλλον θα πρέπει να κάνει ολοκληρωτική αναβάθμιση υπολογιστή, αφού αυτές οι μητρικές απαιτούν με τη σειρά τους και ειδικά κουτιά.

Όπως και να ‘χει, σύμφωνα με μια αξιόπιστη πηγή και όπως μεταφέρει το Tom’s Hardware, η ASUS πρόκειται να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή αυτών των καρτών γραφικών χωρίς βύσματα αυτό το φθινόπωρο. Τα νέα μοντέλα, λοιπόν, ενδέχεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά πριν από το τέλος του έτους. Φυσικά, μένει να δούμε πως θα υποδεχθούν οι καταναλωτές τη νέα ιδέα, αφού το κόστος υιοθέτησης αναμένεται να είναι αρκετά μεγάλο.