Η απίθανη ιστορία του ανθρώπου που είχε λόξυγκα για 68 χρόνια

Πόσους λόξυγκες είχε σε όλη τη ζωή του;
26 Ιουλίου 2023 10:44
Η απίθανη ιστορία του ανθρώπου που είχε λόξυγκα για 68 χρόνια

Για τους περισσότερους ανθρώπους ο λόξυγκας είναι μία ενοχλητική περίπτωση αλλά ευτυχώς διαρκεί λίγο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μέρες. Στην περίπτωση του Charles Osborne, ο λόξυγκας διήρκησε 68 χρόνια!

Ήταν 13 Ιουνίου του 1922 όταν ο νεαρός τότε Osborne εργαζόταν σε μία φάρμα στη Nebraska των ΗΠΑ. Προσπαθώντας να ζυγίσει έναν χοίρο για σφαγή, ξεκίνησε ο λόξυγκας και δε σταμάτησε. Παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις του σε γιατρούς, δεν μπόρεσε να βρει λύση. Μάλιστα ένας γιατρός προσπάθησε να τον σταματήσει χρησιμοποιώντας μονοξείδιο του άνθρακα και οξυγόνο, αλλά αυτό ήταν κάτι επικίνδυνο για τη ζωή του Osborne.

Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του αντιμετωπίζοντας την κατάσταση με χιούμορ, ενώ έμαθε και μία τεχνική αναπνοής που μείωνε το θόρυβο από το λόξυγκα. Ξαφνικά, το Φεβρουάριο του 1990, ο λόξυγκας του Osborne σταμάτησε για άγνωστο λόγο. Πέθανε την επόμενη χρονιά το Μάιο. Εκτιμάται πως ο Osborne είχε 430 εκατομμύρια λόξυγκες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το μεγαλύτερο διάστημα που πέρασε χωρίς λόξυγκα ήταν 50 ώρες, ενώ συνήθως τους πάθαινε μέρα-νύχτα, με περίπου 40 λόξυγκες το λεπτό, διαταράσσοντας τον ύπνο του και την όρεξή του για φαγητό.

Ο λόξυγκας είναι μία ακούσια σύσπαση των αναπνευστικών μυών. Αιτία μπορεί να είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού, η λήψη αέρα ενώ μασάμε, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές ή ακόμα και ο ενθουσιασμός ή το γέλιο. Κυμαίνονται συνήθως στους τέσσερις ανά λεπτό. Δεν είναι πολλά γνωστά ως προς το λόγο που συμβαίνουν, έχει παρατηρηθεί όμως πως συμβαίνουν ακόμα και στα έμβρυα στη μήτρα, υποδεικνύοντας πως είναι μία προετοιμασία των μυών για να αναπνεύσουν.

Ορισμένες κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν γαργάρες με κρύο νερό, αναπνοή μέσα σε χάρτινη σακούλα, το κράτημα της αναπνοής, ύπνωση και βελονισμός. Ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις πως είναι αποτελεσματικές. Η μόνη αναγνωρισμένη θεραπεία είναι η αναπνοή μέσα από ένα ειδικό καλαμάκι που ονομάζεται HiccAway και αναπτύχθηκε από νευρολόγο τα τελευταία χρόνια, με το 90% των ανθρώπων να το βρίσκουν πιο αποτελεσματικό από τις κλασσικές θεραπείες.

Ο χρόνιος λόξυγκας που επιμένει για πάνω από 48 ώρες, μπορεί να σημαίνει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, όπως διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, διαβήτη, εγκεφαλικό ή καρκίνο. Μία μικρή μελέτη έδειξε πως το 80% των ασθενών με χρόνιο λόξυγκα έπασχε από οισοφαγικές ή στομαχικές ανωμαλίες και τα 2/3 των περιπτώσεων ήταν θεραπεύσιμα.