Το VR θα βάλει τέλος στη μοναξιά των ηλικιωμένων

Νέα έρευνα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα
22 Ιουλίου 2023 09:17
Το VR θα βάλει τέλος στη μοναξιά των ηλικιωμένων

Ερευνητές του Sheffield Hallam University του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν ένα πείραμα το οποίο ονόμασαν Planet Wellbeing. Στόχος του προγράμματος ήταν να αξιολογήσουν το αίσθημα της μοναξιάς σε ηλικιωμένους εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν VR headsets για να εισέλθουν σε εικονικούς κόσμους. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ηλικιωμένοι χρησιμοποίησαν VR τεχνολογία για δραστηριότητες όπως χορός ή παιχνίδια.

Η χρήση της VR τεχνολογίας έχει τη δυναμική να φέρει την επανάσταση στην προσέγγιση της ψυχικής υγείας για τους γηραιότερους ανθρώπους. – Teresa Barker, CEO Age UK Sheffield

Το πείραμα διήρκησε 18 μήνες, ενώ βασίστηκε σε έρευνες δεκαετιών, αποδεικνύοντας πως “οι ηλικιωμένοι μπορούν να ενθαρρυνθούν να ασκούνται περισσότερο μέσα από τη διασκέδαση και τις κοινωνικές δραστηριότητες σε εικονικούς κόσμους”.

Το project περιλαμβάνει επίσης τεχνολογικές εταιρίες και χρηματοδοτείται από το Mindset Extended Reality for Digital Mental Health του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο χρησιμοποιεί “εμβυθιστικές τεχνολογίες” για να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Η μοναξιά είναι μεγάλο πρόβλημα στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως πάνω από 1.4 εκατομμύρια ηλικιωμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο βιώνουν έντονο αίσθημα μοναξιάς. Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως η χρόνια μοναξιά συνδέεται με κακή φυσική και ψυχική υγεία.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής θα αναλυθούν, με σκοπό να παρθεί η απόφαση αν και πότε θα εφαρμοστεί η εικονική πραγματικότητα σε κρατικές δομές για να αντιμετωπιστεί η μοναξιά, η κατάθλιψη και το στρες των ηλικιωμένων.