Επιστρέφουν υποχρεωτικά οι αφαιρούμενες μπαταρίες στα κινητά – Νέος νόμος Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε εφαρμογή εντός πενταετίας
18 Ιουλίου 2023 21:58
Επιστρέφουν υποχρεωτικά οι αφαιρούμενες μπαταρίες στα κινητά – Νέος νόμος Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ναι, καλά διαβάσατε. Η Apple, η Samsung, η Xiaomi και όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές smartphones θα αναγκαστούν πολύ σύντομα να υιοθετήσουν ξανά τις αφαιρούμενες μπαταρίες στα προϊόντα τους, όπως δηλαδή συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια. Όπως και με το USB-C στα iPhone, την ευθύνη γι’ αυτό την έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση που εξέδωσε νέο κανονισμό για να ενισχύσει τους κανόνες βιωσιμότητας για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο κανονισμός προβλέπει ότι, έως το 2027, οι φορητές μπαταρίες που είναι ενσωματωμένες σε συσκευές θα πρέπει να μπορούν να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται από τον τελικό χρήστη! Παράλληλα και οι μπαταρίες ελαφρών μέσων μεταφοράς θα πρέπει να μπορούν να αντικατασταθούν από ανεξάρτητο επαγγελματία, κάτι που καλύπτει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ, πατίνια, ηλεκτρικά ποδήλατα, κ.α.

Αυτό σημαίνει ότι και οι μπαταρίες φορητών gaming κονσολών, smartphones, laptops και όλων των υπόλοιπων φορητών συσκευών τεχνολογίας θα πρέπει να μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα από τους χρήστες. Να σημειωθεί πως ο κανονισμός αφορά τις συσκευές που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μετά το 2027, με την ΕΕ να θέλει να δώσει επαρκή χρόνο στους φορείς εκμετάλλευσης να προσαρμόσουν τον σχεδιασμό των προϊόντων τους στην απαίτηση αυτή.

Μιλώντας σχετικά, η Teresa Ribera, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, τόνισε:

Οι μπαταρίες αποτελούν βασικό στοιχείο της διαδικασία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και της μετάβασης της ΕΕ προς τρόπους μεταφοράς μηδενικών εκπομπών. Ταυτόχρονα, οι μπαταρίες στο τέλος του κύκλου ζωής τους περιέχουν πολλούς πολύτιμους πόρους· θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επαναχρησιμοποιούμε αυτές τις κρίσιμες πρώτες ύλες αντί να εξαρτόμαστε από τρίτες χώρες για τις προμήθειές μας. Οι νέοι κανόνες θα προωθήσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και θα διασφαλίσουν ότι οι νέες μπαταρίες είναι βιώσιμες και συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πατώντας εδώ.