Eunice Newton Foote: Ποια είναι η επιστήμονας που τιμά σήμερα η Google;

Με ένα doodle
17 Ιουλίου 2023 09:07
Eunice Newton Foote: Ποια είναι η επιστήμονας που τιμά σήμερα η Google;

Το σημερινό doodle της Google τιμά τα 204α γενέθλια της Αμερικανίδας επιστήμονα Eunice Newton Foote. Η Foote ήταν η πρώτη που ανακάλυψε τις ανησυχητικές επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 1856. Το φαινόμενο είναι γνωστό σήμερα ως φαινόμενο θερμοκηπίου.

Η Foote γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1819 στο Goshen του Connecticut. Σε μία εποχή όπου οι γυναίκες δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες και ήταν αποκλεισμένες από την επιστημονική κοινότητα, παρακολούθησε το Troy Female Seminary, ένα σχολείο που ενθάρρυνε τις μαθήτριες να παρακολουθούν επιστημονικά συνέδρια και να συμμετέχουν σε εργαστήρια χημείας. Στη συνέχεια δημιούργησε το δικό της εργαστήριο όπου και εκτελούσε δικά της πειράματα.

Παρατήρησε λοιπόν τις θερμοκρασίες διαφόρων αερίων σε κανονικές συνθήκες στην ατμόσφαιρα και τις σύγκρινε όταν τις θέρμαινε. Διαπίστωσε πως σε σχέση με τον εξωτερικό αέρα, το CO2 και οι υδρατμοί του νερού θερμαίνονταν περισσότερο, ενώ χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να μειωθεί ξανά η θερμοκρασία τους. Ήταν η πρώτη που έκανε τη σύνδεση μεταξύ αυξανόμενων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και της θέρμανσης της ατμόσφαιρας και η έρευνά της ήταν η πρώτη μελέτη φυσικής που δημοσιεύθηκε από γυναίκα στις ΗΠΑ.

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών, στις 30 Σεπτεμβρίου 1888 και η έρευνά της αγνοήθηκε από την επιστημονική κοινότητα για περίπου έναν αιώνα. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν όμως οδήγησαν σε περισσότερα πειράματα που αποκάλυψαν τελικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.