Αν βάφαμε το 2% της Γης λευκό, θα σταματούσαμε την παγκόσμια υπερθέρμανση

Ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας
16 Ιουλίου 2023 11:45
Αν βάφαμε το 2% της Γης λευκό, θα σταματούσαμε την παγκόσμια υπερθέρμανση

Το 2021, ερευνητές από το Purdue University ανέπτυξαν την πιο λευκή μπογιά στη Γη, η οποία μπορεί να αντανακλά το 98% της ηλιακής ακτινοβολίας. Αν εφαρμοστεί σε ένα κτίριο, θα μειώσει τη θερμοκρασία της επιφάνειάς του, μειώνοντας με τη σειρά τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του, οδηγώντας σε μειωμένη ανάγκη για χρήση κλιματισμού.

Ένας καθηγητής του University of California λοιπόν, έκανε τους μαθηματικούς υπολογισμούς και διαπίστωσε πως αν το συγκεκριμένο λευκό χρώμα καλύψει το 2% της επιφάνειας της Γης, η ηλιακή ακτινοβολία η οποία αντανακλάται πίσω στο διάστημα θα μείωνε τη θερμότητα η οποία απορροφάται από τον πλανήτη, αρκετά για να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Όπως πιθανόν να καταλάβατε μέχρι τώρα, μιλάμε για ένα εντελώς θεωρητικό σενάριο, αφού το 2% της επιφάνειας της Γης ισούται με μία περιοχή 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για χάρη σύγκρισης, να αναφέρουμε πως ολόκληρες οι ΗΠΑ είναι περίπου 9.8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η συνολική επιφάνεια του πλανήτη είναι 510 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα με το μεγαλύτερο ποσοστό να καλύπτεται από ωκεανούς.

Όσο για το πόση μπογιά θα χρειαζόταν, οι ερευνητές του Purdue είχαν ανακοινώσει πως 1 λίτρο μπογιάς αρκεί για να καλύψει σχεδόν 10 τετραγωνικά μέτρα. Οπότε θα χρειαζόταν περίπου 526 δισεκατομμύρια λίτρα για να καλυφθεί μόλις το 1% της επιφάνειας της Γης. Και αυτό το νούμερο πρέπει να διπλασιαστεί, χωρίς να λάβουμε υπόψη τις δυσκολίες για να βαφτούν επιφάνειες όπως δέντρα, έρημοι κλπ.

Το εξωφρενικό αυτό σενάριο μπορεί να ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην πραγματικότητα δείχνει πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.