Καθηγητής ανακάλυψε «πλωτό χρυσό» αξίας €500.000

Στο πτώμα μιας νεκρής φάλαινας
12 Ιουλίου 2023 17:13
Καθηγητής ανακάλυψε «πλωτό χρυσό» αξίας €500.000

Πρόσφατα μια νεκρή φάλαινα φυσητήρας ξεβράστηκε σε μια παραλία του Λα Πάλμα, το οποίο είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων και εντός της ανακαλύφθηκε μια…περιουσία.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο καθηγητής κτηνιατρικής ιστολογίας και παθολογίας, Antonio Fernández, επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας των Ζώων και Ασφάλειας Τροφίμων στο Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, ήταν αποφασισμένος να ανακαλύψει την αιτία θανάτου της φάλαινας. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών του λοιπόν, ανακάλυψε ένα μεγάλο πέτρωμα βάρους 21 κιλών σε τμήμα του εντέρου της.

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, η πέτρα αυτή έχει αξία περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, αφού περιλάμβανε ‘άμβρα’ μια στερεή, κηρώδης, εύφλεκτη ουσία, η οποία έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους αρωματοποιούς ως σταθεροποιητικό που επιτρέπει στο άρωμα να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Έτσι, η τεράστια αξία της προέρχεται από τη σπανιότητά της και τη χρήση της στα αρώματα. Παράλληλα, είναι πολύτιμη και για μια άοσμη αλκοόλη που ονομάζεται αμφραινίνη και συχνά εξάγεται από αυτή. Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση της εν λόγω ουσίας σε αρώματα στις ΗΠΑ είναι παράνομη, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι ένα κοινό συστατικό στα γαλλικά αρώματα.

Η προέλευση της μυστηριώδους ουσίας ανακαλύφθηκε με την έλευση της φαλαινοθηρίας μεγάλης κλίμακας το 1800, όταν διαπιστώθηκε ότι παράγεται από τους φυσητήρες. Μέχρι τότε, ανασυρόταν συνήθως από σημεία όπου επέπλεε στη θάλασσα, εξου και η ονομασία «πλωτός χρυσός».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον οι φάλαινες θεωρούνται προστατευόμενο είδος παγκοσμίως. Έτσι, ο επιθεωρητής θαλάσσιων θηλαστικών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Richard Sabin, τόνισε ότι "υπάρχουν συνθετικές εναλλακτικές λύσεις για την άμβρα, και η χρήση τους θα πρέπει να ενθαρρυνθεί", καθώς "θα αποτρέψει την θεώρηση των φαλαινών ως πόρου που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο άνθρωπος".

Tags: