ΗΠΑ: Ηλιακή καταιγίδα θα κάνει ορατό το Βόρειο Σέλας στον ουρανό πολλών πολιτειών

Ένα μοναδικό θέαμα θα δουν οι κάτοικοι 17 πολιτειών των ΗΠΑ
10 Ιουλίου 2023 10:50
ΗΠΑ: Ηλιακή καταιγίδα θα κάνει ορατό το Βόρειο Σέλας στον ουρανό πολλών πολιτειών

Μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα θα βρεθούν εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ όπου, ίσως κάποιοι εξ αυτών, να δουν για πρώτη φορά το Βόρειο Σέλας από τον τόπο κατοικίας τους. Και αυτό θα συμβεί λόγω μιας ηλιακής καταιγίδας η οποία θα κάνει ορατό το πολύχρωμο φαινόμενο του Βόρειου Σέλας (aurora borealis) σε 17 αμερικανικές πολιτείες.  

To σπάνιο θέαμα που προκαλεί δέος προκαλείται όταν ο ηλιακός χτυπά την γήινη ατμόσφαιρα και παρατηρείται συχνότερα σε Σκανδιναβικές χώρες, στην Αλάσκα και τον Καναδά. Ωστόσο, εξαιτίας ενός 11 ετούς ηλιακού κύκλου που αναμένεται να κορυφωθεί το 2024 θα κάνει το φαινόμενο ορατό σε πιο νότια μέρη. Σύμφωνα με πρόβλεψη από το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Αλάσκας στο Fairbank, το Βόρειο Σέλας θα είναι ορατό από το Όρεγκον, την Ουάσινγκτον, το Άινταχο, τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα, τη Νότια Ντακότα, τη Μινεσότα, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Χαμσάιρ, το Βερμόντ, την Ιντιάνα, το Μέιν και το Μέριλαντ.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας δήλωσε ότι όσοι θέλουν να βιώσουν το σέλας θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα φώτα των πόλεων και ότι οι καλύτερες ώρες παρακολούθησης είναι την ερχόμενη Πέμπτη μεταξύ 10 μ.μ. και 2 π.μ. τοπική ώρα.

Το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται όταν ένας ηλιακός μαγνητικός άνεμος προσκρούει στο μαγνητικό πεδίο της Γης και κάνει τα άτομα στην ανώτερη ατμόσφαιρα να λάμπουν. Τα φώτα εμφανίζονται ξαφνικά και η έντασή τους ποικίλλει.

O γεωμαγνητικός δείκτης, γνωστός ως Kp, κατατάσσει τη σέλας σε μια κλίμακα από το 0 έως το 9, με το μηδέν να σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα ενεργό και το 9 να είναι φωτεινό και ενεργό. Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο έχει προβλέψει Kp 6 για την καταιγίδα της Πέμπτης.

Tags: