23 Ιανουαρίου 1556: Η φονικότερη μέρα στην ανθρώπινη ιστορία

Η μεγαλύτερη καταγραφή θανάτων σε μία μέρα
06 Ιουλίου 2023 10:34
23 Ιανουαρίου 1556: Η φονικότερη μέρα στην ανθρώπινη ιστορία

Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής του ανθρώπου και πέρα από την τάση αυτοκαταστροφής μας με πολέμους και ρύπανση, υπάρχουν και οι φυσικές καταστροφές. Ποια ήταν όμως η πιο θανατηφόρα μέρα του ανθρώπινου είδους;

Οι θάνατοι που προήλθαν από τη μαύρη πανώλη ή από τους δύο παγκοσμίους πολέμους είναι φυσικά αδιανόητα υψηλοί, ωστόσο αυτά τα γεγονότα είχαν μία μεγάλη χρονική διάρκεια. Και ενώ είναι δύσκολο να πούμε ποια ήταν η πιο θανατηφόρα μέρα σε όλη την ανθρώπινη ιστορία επειδή εξαρτόμαστε από την ακρίβεια των ιστορικών στοιχείων, οι ειδικοί συμφωνούν πως ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που πέθανε σε μία μόλις μέρα είναι το αποτέλεσμα μίας φυσικής καταστροφής.

Στις 23 Ιανουαρίου 1556, ένας τεράστιος σεισμός χτύπησε την επαρχία Shaanxi της Κίνας, η οποία εκείνη την εποχή θεωρούνταν το “λίκνο του κινεζικού πολιτισμού”. Ο σεισμός διήρκησε μόλις μερικά δευτερόλεπτα αλλά σκότωσε άμεσα 100.000 ανθρώπους. Οι κατολισθήσεις, καταβόθρες, φωτιές και λοιμός που ακολούθησαν, υπολογίζεται πως σκότωσαν επιπλέον 700.000 ανθρώπους.

Εκτιμάται πως είχε ισχύ 8 με 8.3 Ρίχτερ και λόγω της γεωλογίας και του αστικού σχεδιασμού της περιοχής, προκάλεσε δυσανάλογη καταστροφή στις πόλεις Huaxian, Weinan και Huayin. Ειδικότερα στην Huaxian, υπολογίζεται πως σκοτώθηκε το 60% του πληθυσμού όταν η πόλη ισοπεδώθηκε. Πρόκειται φυσικά για τον πιο καταστροφικό σεισμό στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Σε ορισμένα μέρη, το έδαφος ξαφνικά σηκώθηκε και σχημάτισε νέους λόφους ή βυθίστηκε ξαφνικά και δημιούργησε νέες κοιλάδες. Καλύβες, ναοί, σπίτια και τείχη κατέρρευσαν σε μια στιγμή.

Τι έκανε λοιπόν το σεισμό τόσο καταστροφικό, τη στιγμή που δεν είναι από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί;

Το επίκεντρο ήταν στην κοιλάδα του ποταμού Wei και το έδαφος εκεί έχει σχηματιστεί από τη σκόνη που έχει φέρει η διπλανή έρημος Gobi. Οι κατολισθήσεις στην περιοχή ήταν συχνές, αλλά παρόλα αυτά πολλά σπίτια υπήρχαν στις εσοχές των γκρεμών, σε τεχνητές σπηλιές γνωστές και ως yaodongs. Αναμενόμενα, όταν χτύπησε ο σεισμός, τα yaondongs κατέρρευσαν, θάβοντας τους ενοίκους στο εσωτερικό τους και προκαλώντας κατολισθήσεις που κατέλαβαν όλη την κοιλάδα. Επιπλέον, τα περισσότερα σπίτια στις πόλεις ήταν κατασκευασμένα από βαριές πέτρες, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές όταν κατέρρευσαν.

Για κακή τύχη των κατοίκων, η περιοχή είχε τρία ρήγματα που τη διαπερνούσαν, με το σημαντικότερο να είναι αυτό της βόρειας Huashan. Ο σεισμός ενέπνευσε την αναζήτηση των λόγων πίσω από τους σεισμούς, καθώς και τρόπους να μειωθεί η ζημιά από αυτούς. Έτσι, τα πέτρινα κτίρια αντικαταστάθηκαν από πιο ελαφριά υλικά, ανθεκτικότερα στους σεισμούς, όπως μπαμπού και ξύλο.