Ισλανδία: Δρόμοι κόβονται στα δύο - Σε συναγερμό υπό το φόβο έκρηξης ηφαιστείου (ΒΙΝΤΕΟ)

Έγιναν πάνω από 900 σεισμοί σε διάστημα μερικών ημερών
14 Νοεμβρίου 2023 17:51
Ισλανδία: Δρόμοι κόβονται στα δύο - Σε συναγερμό υπό το φόβο έκρηξης ηφαιστείου (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάνω από 900 σεισμοί έχουν ταρακουνήσει την Ισλανδία και συγκεκριμένα την πόλη του Γκρίνταβικ (Grindavik) από την Κυριακή, με την κυβέρνηση να θέτει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και αυτό διότι οι Αρχές προειδοποιούν ότι η μικρή παραθαλάσσια πόλη θα καταστραφεί από το διπλανό ηφαίστειο, το οποίο αναμένουν να προκαλέσει μεγάλη έκρηξη μέσα στις επόμενες ώρες ή και μέρες. 

Οι δρόμοι του Γκρίνταβικ άνοιξαν στα δύο σε πάρα πολλά σημεία και αναδύονται από μέσα καυτοί καπνοί κάτι που υποδεικνύει ότι έχει αρχίσει να διαρρέει μάγμα κάτω από την πόλη. Ο ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα υπόγειο "ποτάμι" μάγματος από λιωμένα πετρώματα το οποίο είναι ενεργό και εκτείνεται σε μήκος 15 χιλιομέτρων, ενώ το βάθος του είναι μόλις στα 800 μέτρα. Τέτοια ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ισλανδία έχει να συμβεί εδώ και 50 χρόνια όταν μια έκρηξη ηφαιστείου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην πόλη Vestmannaeyjar στο νησί Heimaey. 

Ακόμα υπάρχει το ερώτημα αν θα επηρεαστεί η πρωτεύουσα της χώρας, το Ρέικιαβικ, το οποίο απέχει μόλις 70 χλμ από το Γκρίνταβικ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πρωτεύουσα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, για αυτό και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν εκδώσει εντολή εκκένωσής της, κάτι που υποδηλώνει ότι θα μείνει αλώβητη από την επικείμενη έκρηξη του ηφαιστείου. 

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στους δρόμους έξω από το Γκρίνταβικ καθώς δόθηκε η εντολή για την πλήρη εκκένωσή της, η οποία αριθμεί περίπου 4.000 κατοίκους. Τα βίντεο με τους δρόμου που έχουν ανοίξει στα δύο έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου, όπως θα δείτε παρακάτω.