Πείτε αντίο στο 12VHPWR βύσμα που έφταιγε για τις καμένες RTX 4090

Έρχεται ο αντικαταστάτης του
03 Ιουλίου 2023 13:48
Πείτε αντίο στο 12VHPWR βύσμα που έφταιγε για τις καμένες RTX 4090

Όταν η RTX 4000 γενιά καρτών γραφικών της Nvidia είχε κάνει το ντεμπούτο της με την RTX 4090, ένα σοβαρό hardware πρόβλημα είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κοινότητα και τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Συγκεκριμένα, τόσο διάφορες κάρτες γραφικών όσο και τροφοδοτικά καιγόντουσαν, όπως αποδείχθηκε εξαιτίας το νέου του νέου 16-pin καλωδίου τροφοδοσίας που ήρθε στο προσκήνιο με το PCIe 5.0 στάνταρ.

Το πρόβλημα δεν ήταν ούτε η GPU της Nvidia, ούτε οι αντάπτορες για τα παλιότερα ATX 2.0 τροφοδοτικά. Το πρόβλημα ήταν τελικά το ίδιο το βύσμα, αφού είναι αρκετά δύσκολο να εισαχθεί πλήρως στην πλευρά της κάρτας, προκαλώντας υψηλές θερμοκρασίες και κατ’ επέκταση βλάβες, σε αυτή την περίπτωση.

Τελικά, ο πονοκέφαλος αυτός θα μείνει στο παρελθόν, αφού το PCIe 6.0 θα αντικαταστήσει το 12VHPWR connector, με το νέο σχεδιασμό 12V-2x6 PCIe 6.0. Η αποκάλυψη αυτή έγινε μέσα από έγγραφά της PCI-SIG που έφερε στα φώτα της δημοσιότητας το γερμανικό μέσο Igor's Lab.

Για άλλη μια φορά, το νέο connector του ATX 3.1 στάνταρ θα είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει έως και 600W ηλεκτρικής ενέργειας, πέρα από τα 75W που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί μια κάρτα γραφικών μέσα από την υποδοχή της μητρικής. Ωστόσο, τα έγγραφα περιλαμβάνουν αρκετές τεχνικές αλλαγές που έχουν γίνει για να μην υπάρξει ξανά περίπτωση λιωμένου βύσματος, με το καλώδιο και το βύσμα να είναι πολύ πιο στιβαρά.

Φυσικά, θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να δούμε στην πράξη το νέο 12V-2x6 PCIe 6.0 connector, αλλά το πιθανότερο είναι πως οι επόμενης γενιάς κάρτες γραφικών που αναμένονται το 2025, δε θα έχουν ξανά το ίδιο πρόβλημα, με τους χρήστες να μπορούν άφοβα να χαρούν την ευκολία και την κομψότητα που προσφέρει το ένα καλώδιο.