Το πρώτο ηλεκτρικό ιπτάμενο αυτοκίνητο των $300,000 πήρε άδεια για δοκιμές

Και φιλοδοξεί να βρίσκεται στον αέρα μέχρι το 2025
03 Ιουλίου 2023 08:15
Το πρώτο ηλεκτρικό ιπτάμενο αυτοκίνητο των $300,000 πήρε άδεια για δοκιμές

Το Model A της Alef Aeronautics έγινε και επίσημα το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό ιπτάμενο αυτοκίνητο που λαμβάνει άδεια από την  Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) των Ηνωμένων Πολιτειών, για δοκιμαστικές πτήσεις.

Η Alef Aeronautics είναι μια startup εταιρία, η οποία έχει λάβει χρηματοδότηση μεταξύ άλλων και από τη SpaceX του Elon Musk. Στόχος της εταιρίας είναι να κατασκευάσει το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό ιπτάμενο αυτοκίνητο που θα μπορεί να παρέχει τη εμπειρία που έχουμε συνηθίσει στο δρόμο, έχοντας συγχρόνως και τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης. Έτσι, το Model A έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει στις υπάρχουσες αστικές υποδομές για οδήγηση και στάθμευση, διαθέτοντας όμως τη δυνατότητα να απογειωθεί τόσο κάθετα όσο και οριζόντια.

Το Model A μπορεί να κουβαλήσει δύο ανθρώπους και αναμένεται να έχει αυτονομία περίπου 320 χιλιόμετρα για οδήγηση στο έδαφος και περίπου 177 χιλιόμετρα στον αέρα. Η τιμή του ξεκινά από τα $300,000, με την Alef Aeronautics να δέχεται ήδη προπαραγγελίες με μια κατάθεση των $150.

Για την ιστορία, μιλώντας στο τηλεοπτικό μέσο CNBC, ο CEO της εταιρίας, Jim Dukhovny, είχε δηλώσει πως οι πρώτοι πελάτες μπορούν να περιμένουν τα ιπτάμενα αυτοκίνητά τους μέχρι το 2025. Τώρα, όσον αφορά το πράσινο φως από την FAA για τις δοκιμές, δήλωσε:

"Μας επιτρέπει να έρθουμε πιο κοντά στο να προσφέρουμε στους ανθρώπους μια φιλική προς το περιβάλλον και ταχύτερη μετακίνηση, εξοικονομώντας ώρες εργασίας κάθε εβδομάδα σε άτομα και εταιρείες. Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τα αεροπλάνα, ένα τεράστιο βήμα για τα αυτοκίνητα".

Αναμενόμενα, λόγω των εξελισσόμενων περιορισμών της FAA που συνδέονται με τις πρωτοφανείς δυνατότητες των ιπτάμενων αυτοκινήτων, η εταιρία επισήμανε ότι η πιστοποίηση αυτή περιορίζει τις τοποθεσίες και τους σκοπούς για τους οποίους επιτρέπεται να πετάξει. Φυσικά, μένει να δούμε πως θα πάνε οι δοκιμές και αν η Alef θα καταφέρει όντως να πετύχει το όραμά της μέχρι το 2025.