Η Meta θέλει να χτυπήσει την Google και την Apple «εκεί που πονάει»

Εκμεταλλευόμενη τη νέα νομοθεσία της ΕΕ
01 Ιουλίου 2023 20:23
Η Meta θέλει να χτυπήσει την Google και την Apple «εκεί που πονάει»

Η Meta, η μητρική εταιρία του Facebook, σχεδιάζει να λανσάρει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κατεβάζουν εφαρμογές απευθείας μέσω των διαφημίσεων του Facebook, παρακάμπτοντας τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών της Google και της Apple. Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της κυριαρχίας των Big Tech εταιριών και στην προώθηση του ανταγωνισμού και της καινοτομίας στην ψηφιακή αγορά.

Το DMA αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2024 και θα απαιτεί από τις εταιρίες τεχνολογίας που ορίζονται ως "gatekeepers" να επιτρέπουν καταστήματα εφαρμογών τρίτων και sideloading στις πλατφόρμες τους. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν εφαρμογές από εναλλακτικές πηγές, αντί να βασίζονται μόνο στα επίσημα Apple App Store και Google Play.

Κάπως έτσι, η Meta βλέπει μια ευκαιρία να αξιοποιήσει την τεράστια βάση χρηστών της για να γίνει και αυτή ένας ανταγωνιστικός διανομέας εφαρμογών στην Ευρώπη. Είναι σίγουρα ένα κλάδος που «καίει» τόσο την Apple όσο και την Google, αφού τα ψηφιακά τους καταστήματα ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό των συνολικών τους εσόδων.

Για αρχή, η εταιρία του Facebook σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσα στη χρονιά με λιγοστούς προγραμματιστές Android εφαρμογών, οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενούν τις εφαρμογές τους στους servers της Meta και να επιτρέπουν στους χρήστες του Facebook να τις κατεβάζουν απευθείας από τις διαφημίσεις τους. Η Meta ελπίζει ότι αυτό θα αυξήσει τα ποσοστά μετατροπής για τις διαφημίσεις εγκατάστασης εφαρμογών, καθώς οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να εγκαταλείπουν το Facebook για να πάνε σε κάποιο άλλο κατάστημα εφαρμογών.

Η Meta δε σκοπεύει επίσης να λαμβάνει ποσοστό από τα έσοδα των εφαρμογών, τουλάχιστον αρχικά, δίνοντας στους προγραμματιστές μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία όσον αφορά τα συστήματα χρέωσης.

"Πάντα μας ενδιέφερε να βοηθάμε τους προγραμματιστές να διανέμουν τις εφαρμογές τους και οι νέες επιλογές θα προσθέσουν περισσότερο ανταγωνισμό σε αυτόν τον χώρο. Οι προγραμματιστές αξίζουν περισσότερους τρόπους για να διαθέτουν εύκολα τις εφαρμογές τους στους ανθρώπους που τις θέλουν", δήλωσε ο Tom Channick, εκπρόσωπος της Meta, σε δήλωση που έστειλε μέσω email στο The Verge.

Προφανώς, το πλάνο της Meta είναι πιθανό να συναντήσει αντίσταση από την Google και την Apple, οι οποίες σήμερα ελέγχουν την πλειοψηφία της αγοράς και λαμβάνουν προμήθεια 30% από τις αγορές εντός των εφαρμογών. Όμως, η Meta δεν είναι η μόνη εταιρία που θέλει να επωφεληθεί από τη νέα νομοθεσία της Ευρώπης. Για παράδειγμα, και η Microsoft ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα δικό της κατάστημα εφαρμογών για παιχνίδια σε iOS και Android συσκευές μέσα στο επόμενο έτος.