ΗΠΑ: Η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε το λιγνίτη

Για πρώτη φορά
28 Ιουνίου 2023 10:20
ΗΠΑ: Η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε το λιγνίτη

Η αιολική και ηλιακή ενέργεια ξεπέρασαν το λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρισμού για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ. Τα νέα ομοσπονδιακά δεδομένα που πρόσφερε η EIA αποκαλύπτουν πως συνδυαστικά οι αιολικές και ηλιακές πηγές παρήγαγαν συνολικά 252 TWh ηλεκτρισμού στους πέντε πρώτους μήνες του 2023, ξεπερνώντας τις 249 TWh από την καύση λιγνίτη. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο σε έναν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουμε την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Το επίτευγμα έρχεται μετά από μία στρατηγική μείωσης του λιγνίτη σε όλη τη χώρα, με τα παροπλισμένα εργοστάσια λιγνίτη να αντικαθίστανται από εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα δεδομένα δείχνουν πως οι ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασαν το λιγνίτη τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ δεδομένα πραγματικού χρόνου δείχνουν πως αυτό το trend συνεχίστηκε και τον Απρίλιο και Μάιο.

Από την αρχή του 2022, έχουν παροπλιστεί στις ΗΠΑ περίπου 14 gigawatts λιγνίτη, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα κατά 5.6% από τον Απρίλιο του 2022. Οι προβλέψεις δείχνουν πως φέτος οι ΗΠΑ θα παράγουν το λιγότερο ηλεκτρισμό από λιγνίτη, από οποιαδήποτε άλλη χρονιά του 21ου αιώνα. Επίσης, καθώς οι παραγωγοί ηλεκτρισμού συνεχίζουν να βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές, η εξάρτηση από το λιγνίτη θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους 18 μήνες.

Ωστόσο, συνολικά τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν κυρίαρχα στην παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ, με το φυσικό αέριο να παραμένει η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού με 39%. Οι προβλέψεις βλέπουν μείωση στο 38% φέτος και στο 37% το 2024.