Η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει το χρόνο ραδιοθεραπείας καρκίνου

Η AI στην υπηρεσία της ιατρικής
27 Ιουνίου 2023 10:11
Η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει το χρόνο ραδιοθεραπείας καρκίνου

Ένας νέος τύπος τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται να μειώσει το χρόνο που οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να περιμένουν πριν αρχίσουν ραδιοθεραπεία και μάλιστα θα προσφερθεί σε τιμή κόστους στο σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Βοηθά τους γιατρούς να υπολογίσουν με ακρίβεια πού να κατευθύνουν τις ακτίνες για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, με την ελάχιστη δυνατή ζημιά στα υγιή κύτταρα.

Το πρόγραμμα χρειάστηκε μία δεκαετία ανάπτυξης και έγινε από ερευνητές του νοσοκομείου Addenbrooke σε συνεργασία με την Microsoft.

Για κάθε ασθενή, οι γιατροί ξοδεύουν 25 λεπτά έως 2 ώρες για να αναλύσουν περίπου 100 τομογραφίες, ξεχωρίζοντας τα οστά και τα όργανα. Η AI μπορεί να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία 2.5 φορές ταχύτερα.

Φυσικά οι γιατροί ελέγχουν για τώρα όλα τα περιγράμματα που σχεδιάζει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι ερευνητές λένε πως έχει 90% ακρίβεια, ενώ οι γιατροί εγκρίνουν το σχέδιο της AI χωρίς διορθώσεις από μέρους τους περίπου στα 2/3 των περιπτώσεων.

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τη δυναμική της AI να αντικαταστήσει μερικές διεργασίες και διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαγνώσεων και της θεραπείας του καρκίνου. Η AI έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τη διαδικασία της διάγνωσης, βοηθώντας τους γιατρούς να προλάβουν την ασθένεια νωρίτερα, δίνοντας στους ασθενείς την καλύτερη πιθανότητα για θεραπεία. Οι κλινικοί ακτινολόγοι ερμηνεύουν περίπλοκες τομογραφίες και καθοδηγούν τη θεραπεία ή το χειρουργείο – δεν τίθεται καν το ζήτημα αντικατάστασης, οι πραγματικοί ακτινολόγοι είναι σημαντικοί και αναντικατάστατοι. Ωστόσο ένας ακτινολόγος με τα δεδομένα την ταχύτητα και την ακρίβεια της AI, είναι μία υπολογίσιμη δύναμη στη φροντίδα του ασθενούς. Ενώ η AI δείχνει τεράστιες δυνατότητες και σίγουρα θα ελαφρύνει το φορτίο και την πίεση στο εργατικό δυναμικό, δεν μπορεί να αντικαταστήσει εκπαιδευμένους και ικανούς επαγγελματίες. – Dr. Katharine Halliday, Πρόεδρος του Royal College of Radiologists

Tags: