Εξαφανίστηκε υποβρύχιο με 5 ανθρώπους στα συντρίμμια του Τιτανικού που έλεγχαν με χειριστήριο κονσόλας

Έχουν αέρα για λιγότερες από 40 ώρες
21 Ιουνίου 2023 00:41
Εξαφανίστηκε υποβρύχιο με 5 ανθρώπους στα συντρίμμια του Τιτανικού που έλεγχαν με χειριστήριο κονσόλας

Ένα υποβρύχιο με πέντε επιβαίνοντες εξαφανίστηκε πριν μερικές ώρες, ενώ εξερευνούσε την περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού και όπως αναφέρεται, ο χειρισμός του γινόταν με ένα gaming Logitech χειριστήριο αξίας 30 δολαρίων.

Το υποβρύχιο, με το όνομα Titan, ήταν μέρος μιας αποστολής που διοργάνωσε η OceanGate Expeditions, μια εταιρεία που προσφέρει στους τουρίστες την ευκαιρία να επισκεφθούν τα ερείπια του διάσημου υπερωκεάνιου που βυθίστηκε το 1912.

Σύμφωνα με το Reuters, στο πλήρωμα του αγνοούμενου σκάφους συμπεριλαμβανόταν ο Hamish Harding, βρετανός δισεκατομμυριούχος, ο Stockton Rush, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, ο Paul-Henry Nargeolet, γάλλος πιλότος υποβρυχίων, και ο Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, πακιστανοί επιχειρηματίες.

Το Titan έχασε την επαφή με το ερευνητικό πλοίο Polar Prince περίπου μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της κατάδυσής του. Το υποβρύχιο αναφέρθηκε για τελευταία φορά στον Βόρειο Ατλαντικό, περίπου 900 μίλια ανατολικά του Cape Cod, σε βάθος περίπου 13.000 πόδια.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ελάχιστες. Το υποβρύχιο είναι σφραγισμένο από έξω, οπότε οι επιβαίνοντες δεν μπορούν να διαφύγουν χωρίς εξωτερική βοήθεια και αναμένεται να εξαντλήσουν το οξυγόνο μέσα σε 40 ώρες.

Καθώς η πιθανή καταστροφή έχει συγκλονίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αντισυμβατικό σχεδιασμό του υποβρυχίου που δεν πληρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, χρήστες μοιράστηκαν ένα τμήμα της εκπομπής CBS Sunday Morning από το Νοέμβριο του 2022 που δείχνει τον δημοσιογράφο David Pogue να επισκέπτεται το υποβρύχιο και αργότερα να επιβιβάζεται σε αυτό για μια αποστολή στον Τιτανικό.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο δημοσιογράφος είδε διάφορα περίεργα χαρακτηριστικά, όπως συνηθισμένες οθόνες υπολογιστών και ένα.. ασύρματο gamepad Logitech F710, το οποίο «χειριζόταν τα πάντα»! Ναι, ο έλεγχος για τα πάντα γινόταν μέσα από ένα οικονομικό controller που κυκλοφόρησε το 2010 με τιμή 29,99 δολάρια.

Ακόμη η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει την τύχη του εξαφανισμένου υποβρυχίου ή του πληρώματός του.