Η Huawei πρόλαβε την Apple και είχε κατοχυρωμένο το «Vision Pro» εδώ και χρόνια!

Όσον αφορά την αγορά της Κίνας
15 Ιουνίου 2023 11:20
Η Huawei πρόλαβε την Apple και είχε κατοχυρωμένο το «Vision Pro» εδώ και χρόνια!

Σε μια πραγματικά αναπάντεχη εξέλιξη, φαίνεται ότι η Huawei, ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές της Apple στην αγορά των smartphones, είχε ήδη κατοχυρωμένο το εμπορικό σήμα του "Vision Pro" στην Κίνα, ίσως την πιο κρίσιμη αγορά και για τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς.

Η αποκάλυψη έρχεται μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Apple για το VR/AR headset της στην WWDC 2023. Σύμφωνα με αναφορές, η Huawei κατέθεσε αίτηση για το εμπορικό σήμα "Vision Pro" τον Μάιο του 2019, πάνω από τέσσερα χρόνια πριν από την αποκάλυψη της Apple. Το εμπορικό σήμα εγκρίθηκε και τέθηκε σε ισχύ από το 2021 έως το 2031. Η τεκμηρίωση μπορεί να βρεθεί στη βάση δεδομένων του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων της Κίνας, υποδεικνύοντας σαφώς την κατοχύρωση της Huawei.

Ενώ το εμπορικό σήμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την πληροφορική και την απεικόνιση, δεν υπάρχει ρητή αναφορά για VR/AR λειτουργικότητα. Αυτό αφήνει περιθώριο στην Apple να επιδιώξει ενδεχομένως το δικό της εμπορικό σήμα για αυτούς τους συγκεκριμένους τύπους προϊόντων. Ωστόσο, οι γενικές φράσεις της Huawei στην καταχώριση του εμπορικού της σήματος ενδέχεται να δημιουργούν προβλήματα.

Η Apple σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το Vision Pro το 2024, αλλά αν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όντως το όνομα στην Κίνα, θα πρέπει πιθανότατα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ειδικής αδειοδότησης με τη Huawei. Οι εναλλακτικές επιλογές για την Apple περιλαμβάνουν την αγνόηση των πνευματικών δικαιωμάτων της Huawei και τον κίνδυνο νομικών συνεπειών, την αλλαγή του ονόματος στην Κίνα ή την απόφαση να μην πουλήσει τη συσκευή στην κινεζική αγορά συνολικά, που μοιάζει όμως λιγότερο πιθανή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Huawei χρησιμοποιεί ήδη το όνομα Vision Pro για μια τηλεόραση που πουλά στην Κίνα και θα μπορούσε να επεκτείνει τη χρήση του και σε άλλα προϊόντα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα, αλλά μια αναζήτηση στη βάση δεδομένων του Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων αποκαλύπτει πολλαπλές παραλλαγές του ονόματος που έχουν καταχωρηθεί από διαφορετικές οντότητες, αν και καμία δεν σχετίζεται ειδικά με τον AR/VR τομέα.