Το πρώτο ρομπότ που αναπνέει και ιδρώνει είναι γεγονός

Γνωρίστε το ANDI
12 Ιουνίου 2023 09:23
Το πρώτο ρομπότ που αναπνέει και ιδρώνει είναι γεγονός

Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο ρομπότ του κόσμου που αναπνέει και ιδρώνει. Το ονόμασαν ANDI και πρόκειται για ένα “θερμικό μανεκέν” ευαίσθητο στη θερμότητα, με 35 ξεχωριστά ελεγχόμενες επιφάνειες οι οποίες μιμούνται τον ανθρώπινο ιδρώτα. Το ANDI παράγει θερμότητα, αναπνέει, τρέμει, περπατά, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετήσουν τις επιπτώσεις των ακραίων θερμοκρασιών στο ανθρώπινο σώμα.

Είναι το μόνο ρομπότ τέτοιου είδους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς χώρους, επιτρέποντας στους ερευνητές να πειραματιστούν σε ακραία περιβάλλοντα, καθώς και να μελετήσουν τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Μπορούν μάλιστα να μελετήσουν πώς αντιδρούν διαφορετικές ηλικίες και σωματικοί τύποι σε ακραίες θερμοκρασίες.

Τα δεδομένα των ερευνών θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ρούχων με ψύξη και τεχνολογίες για την αποφυγή θερμοπληξίας. Ο στόχος είναι τα ποσοτικοποιηθεί το design πρακτικών εφαρμογών για τη μείωση των κινδύνων υγείας από την ακραία θερμότητα. Φυσικά θα ενισχυθεί και η γνώση μας για την αντίδραση του ανθρώπινου σώματος σε ακραίες θερμοκρασίες, ανοίγοντας το δρόμο για νέες στρατηγικές προστασίας των ανθρώπων από τη ζέστη και τη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Το ANDI αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στη ρομποτική και στην έρευνα της θερμικής ρύθμισης, με πιθανές εφαρμογές σε διάφορους τομείς που αφορούν την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια.