Nextbit Robin, το πρώτο cloud-based smartphone

Προσδιορίζει την έννοια “smartphone”
14 Σεπτεμβρίου 2015 19:39
Nextbit Robin, το πρώτο cloud-based smartphone

Η Nextbit είναι μια νέα εταιρία λογισμικού, η οποία έγινε γνωστή στο κοινό μέσω της συνεργασίας της με την Cyanogen. Έτσι η εταιρία θέλησε να φτιάξει ένα smartphone, το οποίο θα διαφέρει απ’ οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει από εταιρίες κατασκευής smartphones, λέγοντας ότι φιλοδοξεί ν’ αλλάξει τον τρόπο που χειριζόμαστε το smartphone και ν’ ανοίξει νέους δρόμους για το Android. Προς το παρόν η εταιρία, βρίσκεται στην δημοφιλή πλατφόρμα Kickstarter για χρηματοδότηση και ήδη έχει πιάσει ένα μεγάλο και σημαντικό ποσό, ώστε να μπορέσει το Robin να βγει στην αγορά.

Σύμφωνα με την εταιρία, το Nextbit Robin δεν είναι ένα smartphone όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και είναι σχεδιασμένο για ν’ αποτελέσει το πρώτο cloud-based smartphone της αγοράς.

Το Robin θα φέρει οθόνη 5,2 ιντσών τύπου IPS LCD με ανάλυση 1080p, το SoC του θα είναι ο Snapdragon 808, η μνήμη RAM θ’ αγγίζει τα 3GB, η κύρια κάμερα θα είναι στα 13MP με phase-detection AF μαζί με dual-tone flash και η μπροστινή στα 5MP. Θα υποστηρίζει Bluetooth 4.0, NFC, Wi-Fi a/b/g/n/ac και LTE και θα έρχεται με θύρα USB Type-C με υποστήριξη γρήγορης φόρτισης. Επίσης θα έχει αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος, δύο μπροστινά στερεοφωνικά ηχεία και μπαταρία 2.680 mAh.

Τέλος υπάρχουν 4 LED λυχνίες στο πίσω μέρος της συσκευής, που θα ενημερώνουν για όλα όσα συμβαίνουν στη συσκευή.

Όμως τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν είναι αυτά που κάνουν αυτή τη συσκευή ενδιαφέρουσα. Από την εταιρία μαθαίνουμε, ότι το Robin θα τρέχει το Android OS Marshmallow και θα έχει 32GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου, χωρίς να είναι επεκτάσιμη. Το καλό βέβαια είναι, ότι η συσκευή δε θα περιορίζεται στα 32GB, αντ’ αυτού η εταιρία θα προσφέρει και 100GB στο cloud, για το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο το Robin. Το λειτουργικό θα μπορεί να κάνει τα πάντα backup στο cloud, όπως τις εφαρμογές, τα δεδομένα και οτιδήποτε άλλο έχουμε στη συσκευή. Έτσι το smartphone, μόλις αισθανθεί ότι δεν χρησιμοποιείται μια εφαρμογή ή κάποια φωτογραφία η οτιδήποτε άλλο, αυτόματα θα τα διαγράφει από τη συσκευή, διότι θα ξέρει ότι υπάρχει ήδη στο backup που έχει κάνει στο cloud, ώστε ν' απελευθερώσει χώρο στην εσωτερική μνήμη. Αυτό θα συμβαίνει κάθε φορά που θα φορτίζεται η συσκευή και θα είναι συνδεδεμένη σε Wi-Fi δίκτυο, ενώ θα επιτρέπει και την επαναφορά μιας εφαρμογής ή μιας φωτογραφίας ή κάποιου άλλου αρχείου στη μνήμη της συσκευής πολύ εύκολα.

Από την άλλη, αν χρειαστείτε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στο cloud πέρα των 100GB, η εταιρία μας ενημερώνει πως δεν θα υπάρξει κάποια χρέωση για τα έξτρα GB, αν και όταν χρειαστεί.

Οι πρώτοι 1.000 χρηματοδότες στο Kickstarter θα λάβουν τη συσκευή στα 299$, ενώ οι υπόλοιποι στα 349$. Η προτεινόμενη τιμή λιανικής θα είναι στα 399$.

Η πρώτη παρτίδα του Nextbit Robin θα βγει στην αγορά τον Ιανουάριο του 2016, ενώ η δεύτερη το Φεβρουάριο και θα κατασκευάζεται στα εργοστάσια της Foxconn. Τέλος να σημειώσουμε, πως ανάμεσα στις πρώτες χώρες που θα γίνει διαθέσιμο το Nextbit Robin βρίσκεται και η Ελλάδα.