Όρκες βουλιάζουν σκάφη στην Ευρώπη και μαθαίνουν και σε άλλες να το κάνουν

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες
25 Μαΐου 2023 12:37
Όρκες βουλιάζουν σκάφη στην Ευρώπη και μαθαίνουν και σε άλλες να το κάνουν

Τους τελευταίους μήνες, όρκες έχουν επιτεθεί και βουλιάξει τρία σκάφη στην Ιβηρική Χερσόνησο, με τους επιστήμονες να πιστεύουν τώρα πως αυτή η συμπεριφορά αντιγράφεται και από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Τρεις όρκες λοιπόν, γνωστές και ως “φάλαινες δολοφόνοι”, επιτέθηκαν σε ένα γιοτ στα Στενά του Γιβραλτάρ στις 4 Μαΐου, ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας. Οι δύο μικρότερες χτυπούσαν το πηδάλιο, ενώ η μεγαλύτερη έπαιρνε φόρα και χτυπούσε το πλαϊνό μέρος του σκάφους. Οι δύο μικρότερες αργότερα άλλαξαν τεχνική και μιμήθηκαν τη συμπεριφορά της μεγαλύτερης, χτυπώντας και αυτά το σκάφος με δύναμη. Η Ακτοφυλακή της Ισπανίας έσωσε το πλήρωμα και ρυμούλκησε το σκάφος πίσω στο λιμάνι, αλλά βυθίστηκε στην είσοδό του.

Δύο μέρες νωρίτερα, μία αγέλη από έξι όρκες επιτέθηκαν σε ένα ακόμα ιστιοφόρο που περνούσε από τα στενά. Ο καπετάνιος δήλωσε στο 9news πως παρατήρησε ότι η μητέρα μάθαινε στο μικρό πώς να επιτίθεται στο σκάφος, πριν άλλες 4 ενήλικες όρκες έρθουν προς ενίσχυσή τους.

Οι αναφορές επιθέσεων από όρκες σε σκάφη γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Οι επιθέσεις φαίνεται να επικεντρώνονται σε ιστιοφόρα και έχουν μία ξεκάθαρη στρατηγική. Πλησιάζουν από την πρύμνη για να χτυπήσουν το πηδάλιο και χάνουν το ενδιαφέρον τους όταν καταφέρνουν να σταματήσουν το σκάφος. Από το 2020 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 500 αλληλεπιδράσεις, τρεις από τις οποίες κατέληξαν με το σκάφος να βυθίζεται. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει μία απότομη αύξηση στο φαινόμενο.

Οι ερευνητές θεωρούν πως ένα τραυματικό γεγονός σε μία όρκα, προκάλεσε μία αλλαγή στη συμπεριφορά της και ο υπόλοιπος πληθυσμός τους έμαθε να τη μιμείται.

Οι όρκες το κάνουν αυτό σκόπιμα, δε γνωρίζουμε την προέλευση ή το κίνητρο, αλλά η αμυντική συμπεριφορά βασίζεται στο τραύμα.

Οι όρκες είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα και μπορούν εύκολα να μάθουν και να αναπαράγουν συμπεριφορές άλλων.

Δεν ισχυριζόμαστε πως οι όρκες δασκαλεύουν τα μικρά τους, αν και η συμπεριφορά τους έχει επεκταθεί στα μικρά κάθετα, απλά με τη μίμηση και αργότερα οριζόντια μεταξύ τους, επειδή το θεωρούν ως κάτι σημαντικό στις ζωές τους. Είναι εκπληκτικά περίεργα και παιχνιδιάρικα ζώα και έτσι αυτό μπορεί να είναι περισσότερο παιχνίδι παρά μία επιθετική ενέργεια.

Καθώς τα περιστατικά αυξάνονται, αυξάνεται και η ανησυχία τόσο για την ασφάλεια των ναυτικών, όσο και για την ασφάλεια του πληθυσμού των ορκών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμα επαπειλούμενο είδος.

Tags: