Ανακαλύφθηκε κρυμμένο κείμενο στην Καινή Διαθήκη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με χρήση υπεριώδους φωτός
23 Μαΐου 2023 10:56
Ανακαλύφθηκε κρυμμένο κείμενο στην Καινή Διαθήκη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Επιστήμονες, χρησιμοποιώντας υπεριώδη φωτογραφία, ανακάλυψαν μία παλιά εκδοχή ενός κεφαλαίου στην Καινή Διαθήκη, η οποία ήταν κρυμμένη κάτω από μία διαφορετική εκδοχή του κειμένου για πάνω από 1.500 χρόνια. Ο ιστορικός Grigory Kessel της Austrian Academy of Sciences, αποκάλυψε πως το κρυμμένο κείμενο βρισκόταν κάτω από τρία στρώματα λέξεων που γράφτηκαν σε παλίμψηστο, μία αρχαία τεχνική η οποία αφήνει συχνά ίχνη του αρχικού κειμένου.

Το κείμενο που ανακαλύφθηκε αφορά μία εκδοχή του 12ου κεφαλαίου του Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, το οποίο ήταν αρχικά μέρος των Παλαιών Συριακών μεταφράσεων της Βίβλου πριν 1.500 χρόνια.

Το συγκεκριμένο χειρόγραφο θα βοηθήσει τους ερευνητές να καταλάβουν τις πρώτες φάσεις της εξέλιξης της γραφής της Βίβλου και θα αποκαλύψει μερικές διαφορές από τις σύγχρονες μεταφράσεις των κειμένων.

Για παράδειγμα, η αρχική Ελληνική έκδοση του Κατά Ματθαίον 12:1 η οποία είναι η πιο διαδεδομένη σήμερα, αναφέρει:

Εκείνο τον καιρό ο Ιησούς περνούσε μέσα από σπαρμένα χωράφια. Οι μαθητές του πείνασαν κι άρχισαν να τρίβουν τα στάχυα και να τρώνε τους σπόρους.

Η Συριακή μετάφραση ωστόσο είναι λίγο διαφορετική, καθώς αναφέρει πως οι μαθητές “άρχισαν να βγάζουν τους σπόρους από τα στάχυα, να τους τρίβουν στα χέρια τους και να τους τρώνε”.