Μπορούν τα λεφτά να φέρουν την ευτυχία; Τι έδειξε νέα έρευνα

Νομπελίστας οικονομολόγος και η ομάδα του δίνουν μια νέα οπτική στο μεγάλο αυτό ερώτημα
23 Μαΐου 2023 09:57
Μπορούν τα λεφτά να φέρουν την ευτυχία; Τι έδειξε νέα έρευνα

Μπορεί κανείς να απαντήσει στα σίγουρα εάν τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία; Έχει τελικά η ευτυχία του ανθρώπου κάποια...συγκεκριμένη τιμή; Αυτό είναι ένα ερώτημα με το οποίο φιλόσοφοι, οικονομολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες ασχολούνται και προσπαθούν να απαντήσουν εδώ και δεκαετίες. 

Σε μια νέα έρευνα που διεξήγαγαν ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Daniel Kahneman, μαζί με τον Matthew Killingsworth από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δίνουν μια νέα οπτική στο ερώτημα αυτό και πιθανότατα μια πλευρά της απάντησης στο εάν τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία. Μάλιστα, ο Killingsworth σε δική του έρευνά του το 2021, είχε διαπιστώσει ότι η ευτυχία έχει "ταβάνι" τα 200.000 δολάρια και όχι τα $75.000. 

Οι δυο ερευνητές αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βρουν τελικά τι ισχύει και αν η ευτυχία σταματά σε ένα χρηματικό ποσό ή όχι. Στη νέα τους μελέτη, οι δύο ερευνητές έβαλαν στο "μικροσκόπιο" 33.391 ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών, οι οποίοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργάζονται και αναφέρουν εισόδημα νοικοκυριού τουλάχιστον 85.000 δολάρια ετησίως.

Για να μετρήσουν την ευτυχία τους, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τα συναισθήματά τους σε τυχαία χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για smartphones που ονομάζεται "Track Your Happiness".

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η ευτυχία συνεχίζει να αυξάνεται με το εισόδημα -ακόμη και όταν αυτό έχει αυξηθεί κατά πολύ- και δεύτερον, ότι τα χρήματα όντως φέρνουν την ευτυχία. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα πολλά χρήματα δεν εξαφάνιζαν τη δυστυχία

Τα νέα ευρήματά τους δείχνουν ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η ευτυχία όντως βελτιώνεται με υψηλότερα εισοδήματα, φτάνοντας μέχρι τα 500.000 δολάρια ετησίως,. Αν και οι συμμετέχοντες πάνω από αυτό το εισόδημα ήταν "αρκετά σπάνιοι", με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία για αυτή την ομάδα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη.

Συγκεκριμένα, περίπου το 20% των συμμετεχόντων ένιωθαν λιγότερο δυστυχισμένοι ενώ κέρδιζαν περισσότερα λεφτά, αλλά αυτό συνέβαινε μέχρι ένα σημείο, με αποτέλεσμα τα αρνητικά συναισθήματα να μην εξαφανίζοντας εξαιτίας του πλούτου τους. Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι νιώθουν όλο και πιο ευτυχισμένοι όταν κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

«Η εξαίρεση είναι οι άνθρωποι που είναι οικονομικά εύποροι αλλά δυστυχισμένοι (όπως εκείνοι που έχουν βιώσει κάποια απώλεια ή έχουν κατάθλιψη) αναφέρει η έρευνα. Για παράδειγμα, "αν κάποιος είναι πλούσιος αλλά είναι δυστυχισμένος, τότε τα περισσότερα χρήματα δεν θα τον βοηθήσουν", ανέφερε ο ένας εκ των δύο ερευνητών, ο Killingsworth, καταλήγοντας πως "τα χρήματα δεν είναι το μυστικό της ευτυχίας, αλλά μάλλον μπορούν να βοηθήσουν λίγο".

Tags: