Η κόντρα Elon Musk - Microsoft κορυφώνεται και ίσως πάει στα δικαστήρια

Νέες εξελίξεις
19 Μαΐου 2023 22:30
Η κόντρα Elon Musk - Microsoft κορυφώνεται και ίσως πάει στα δικαστήρια

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Alex Spiro, ο προσωπικός δικηγόρος του Elon Musk, έστειλε μια αυστηρή επιστολή στον CEO της Microsoft, Satya Nadella, υποστηρίζοντας ότι η εταιρία έκανε κατάχρηση των δεδομένων του Twitter.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, στην επιστολή αυτή ο Spiro υποδηλώνει ότι η Microsoft ενδέχεται να έχει παραβιάσει "πολλαπλές διατάξεις" της συμφωνίας προγραμματιστών του Twitter "για εκτεταμένο χρονικό διάστημα". Ειδικότερα γίνεται λόγος για παραβιάσεις σε "οκτώ ξεχωριστές API εφαρμογές του Twitter", οι οποίες ήταν ενσωματωμένες σε προϊόντα όπως το Xbox, το Bing και η διαφημιστική πλατφόρμα της Microsoft.

Η επιστολή ισχυρίζεται επίσης ότι η Microsoft είχε προβεί σε "μη εξουσιοδοτημένες χρήσεις" του Twitter API και δεν αποκάλυψε τις περιπτώσεις χρήσης για έξι από τις οκτώ εφαρμογές που εκμεταλλευόταν μέχρι και τον περασμένο μήνα. Η παραβίαση αυτή ήρθε στο φως όταν η Microsoft άρχισε να αποσύρει την υποστήριξη για τα APIs του Twitter, πιθανότατα λόγω των νέων και ακριβότερων χρεώσεων.

Ο δικηγόρος του Musk ζήτησε έναν "έλεγχο" για τα όσα συνέβησαν μέχρι τον Απρίλιο του 2023, όταν δηλαδή η Microsoft σταμάτησε να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Επιπλέον, απαιτεί έναν ολοκληρωμένο απολογισμό για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνταν τα δεδομένα του Twitter, και όλα αυτά θα πρέπει να παρασχεθούν έως τις 7 Ιουνίου.

Μιλώντας στο The Verge, ένας εκπρόσωπος της Microsoft απάντησε:

"Σήμερα ακούσαμε κάποιες ερωτήσεις από ένα δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί το Twitter σχετικά με την χρήση του προηγουμένως δωρεάν API του Twitter. Θα εξετάσουμε αυτές τις ερωτήσεις και θα απαντήσουμε κατάλληλα. Η Microsoft αισιοδοξεί για τη συνέχιση της μακροχρόνιας συνεργασίας της με την εταιρεία".

Για την ώρα, η επιστολή δεν υποδεικνύει ότι το Twitter θα κάνει κάποια νομική ενέργεια, αλλά ο Musk έχει απειλήσει στο παρελθόν να μηνύσει τη Microsoft, ισχυριζόμενος ότι "εκπαίδευε παράνομα, χρησιμοποιώντας δεδομένα του Twitter". Προφανώς, ο μεγιστάνας CEO των Tesla και SpaceX αναφερόταν στα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση γλωσσικών μοντέλων διαφόρων chatbots, όπως το Bing της Microsoft και το ChatGPT της OpenAI.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, το πρώτο ντόμινο για τον τρόπο που χρησιμοποιούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί τα δεδομένα για την εκπαίδευση των AI τους είναι έτοιμο να πέσει, καθώς ο κλάδος βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.