Η μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχουμε παρατηρήσει προβληματίζει τους επιστήμονες

Μία πύρινη μπάλα με μέγεθος 100 φορές το Ηλιακό σύστημα
15 Μαΐου 2023 11:17
Η μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχουμε παρατηρήσει προβληματίζει τους επιστήμονες

Πρόσφατα παρατηρήσαμε τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη στα χρονικά, με μέγεθος 100 φορές το Ηλιακό μας σύστημα και οι επιστήμονες, ενώ πρόσφεραν μία πιθανή εξήγηση, σημείωσαν πως χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε αυτό το παράξενο φαινόμενο.

Η έκρηξη ονομάστηκε AT2021lwx και θεωρήθηκε η “μεγαλύτερη”, επειδή απελευθέρωσε περισσότερη ενέργεια τα τελευταία τρία χρόνια από αυτήν που απελευθερώθηκε από την φωτεινότερη έκρηξη του Οκτωβρίου που ονομάστηκε BOAT (Brightest Of All Time).

Η AT2021lwx ανακαλύφθηκε “τυχαία”, καθώς βρισκόταν στα δεδομένα παρατήρησης του Zwicky Transient Facility της Καλιφόρνια από το 2020, αλλά μόνο όταν οι αστρονόμοι την παρατήρησαν με ισχυρότερα τηλεσκόπια την επόμενη χρονιά, κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται. Αναλύοντας τα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η έκρηξη έλαβε χώρα περίπου 8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και υπολόγισαν πως ήταν περίπου δύο τρισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από τον Ήλιο.

Το σενάριο πως πρόκειται για ένα άστρο που εξερράγη είναι πιθανό, αλλά η λάμψη είναι 10 φορές μεγαλύτερη από κάθε άλλη supernova που έχουμε παρατηρήσει. Μία άλλη περίπτωση είναι να πρόκειται για ένα άστρο το οποίο διαλύθηκε από την έλξη μίας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας. Αλλά και πάλι το AT2021lwx ήταν τρεις φορές φωτεινότερο από αντίστοιχα περιστατικά.

Η μόνη συγκρίσιμη επιλογή βάσει της λάμψης είναι να πρόκειται για κβάζαρ, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις το φως τους τρεμοπαίζει. Το AT2021lwx ξεκίνησε να λάμπει πριν τρία χρόνια και ακόμα διατηρεί τη λάμψη του.

Αυτό το πράγμα δεν το έχουμε δει ποτέ ξανά. Ήρθε από το πουθενά.

Το φαινόμενο έχει προβληματίσει τους επιστήμονες και το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται πως είναι ένα τεράστιο νέφος αερίων περίπου 5.000 μεγαλύτερο από τον Ήλιο, το οποίο καταπίνεται αργά από μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Οι επιστήμονες ετοιμάζουν μία σειρά προσομοιώσεων για να διαπιστώσουν αν η θεωρία τους στέκει.

Ένα πρόβλημα με αυτήν τη θεωρία είναι πως οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών και για μία έκρηξη τέτοιου μεγέθους, ο γαλαξίας θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλος όσο ο δικός μας, ο Milky Way. Αλλά κανείς έως τώρα δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει ένα γαλαξία κοντά στην AT2021lwx.

Tags: