«Βόμβα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Θα απαγορευτούν τα iPhone αν δεν συμμορφωθεί η Apple

Έστειλε προειδοποίηση στην εταιρία
05 Μαΐου 2023 20:58
«Βόμβα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Θα απαγορευτούν τα iPhone αν δεν συμμορφωθεί η Apple

Πέρυσι τον Ιούνιο σας είχαμε ενημερώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι μέχρι το τέλος του 2024, το USB Type-C θα πρέπει να γίνει η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets στις χώρες της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας.

Προφανώς αυτό επηρεάζει και την Apple, η οποία ακούγεται ότι θα εγκαταλείψει τη Lightning θύρα που χρησιμοποιεί στα iPhone και σε άλλες συσκευές της. Η μετάβαση στη νέα κοινή θύρα αναμένεται να γίνει με τα iPhone 15 μοντέλα αργότερα φέτος. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο "αλλά".

Τον Φεβρουάριο έκαναν το γύρο του διαδικτύου φήμες ότι η Apple εξέταζε το ενδεχόμενο να βάλει στις συσκευές της ένα τσιπ ελέγχου για τη USB-C θύρα, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στη Lightning στα υπάρχοντα iPhone. Με αυτό το chip, η Apple θα μπορούσε να επιτρέπει την γρήγορη φόρτιση και τις μέγιστες επιδόσεις αποκλειστικά και μόνο με τα δικά της πιστοποιημένα καλώδια του "Made for iPhone" προγράμματος.

Όπως φαίνεται, αυτό δεν πρόκειται να επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έκανε μια πολύ ηχηρή προειδοποίηση στην εταιρία με αφορμή τις φήμες αυτές. Αν η Apple δεν συμμορφωθεί, τα iPhones θα απαγορευτούν στις Ευρωπαϊκές χώρες! Συγκεκριμένα, ο Τιερί Μπρετόν, ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, έστειλε επιστολή στην Apple, προειδοποιώντας ότι ο περιορισμός της λειτουργικότητας των USB-C καλωδίων δεν θα γίνει ανεκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα οδηγήσει στην απαγόρευση της πώλησης νέων iPhone όταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

Οι πληροφορίες αυτές ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας από την γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Μάλιστα, υψηλόβαθμα στελέχη της Ένωσης φαίνεται να προειδοποίησαν ξανά την Apple και κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στα μέσα του Μαρτίου.

Σε αυτό το σημείο βέβαια είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα σχέδια της Apple να περιορίσει τις δυνατότητες των μη-πιστοποιημένων USB-C καλωδίων είναι φήμες και όχι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Παράλληλα, η Apple έχει περιθώριο μέχρι το τέλος του 2024 για να συμμορφωθεί με το νόμο. Τι σημαίνει αυτό;

Η Apple θα μπορούσε θεωρητικά να προχωρήσει κανονικά με την ενσωμάτωση ενός τσιπ ελέγχου στη USB-C θύρα για τα iPhone 15 μοντέλα, αφού αυτά θα κυκλοφορήσουν πολύ πριν το τέλος της διορίας. Μάλιστα, και τα iPhone 16 μοντέλα που αναμένεται να καταφθάσουν τον Σεπτέμβριο του 2024 θα έρθουν στην αγορά πριν να τεθεί σε ισχύ ο νόμος. Οπότε, τα πραγματικά προβλήματα για την εταιρία ενδέχεται να ξεκινήσουν από τα iPhone 17 και έπειτα, εκτός βέβαια αν μέχρι τότε αλλάξει κάτι από την πλευρά της ΕΕ.

Tags: